Králík se svíčkovou omáčkou

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 140 g Slanina vepřová
  • 1 kávová lžička Nové koření mleté
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.25 ks Celer bulvový
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Bobkový list
  • 4 ks Jalovec
  • 1 ks Petržel kořen
  • 3.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 8 dl Voda pitná
  • 1 kg Králík
  • 5 polévková lžíce Džem brusinkový
  • 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 3 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1108 kcal
  • Sacharidy 45 g
  • Tuky 209 g
  • Sodík 1061 mg
  • Bílkoviny 70 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 292 mg
  • Draslík 963.9 mg
  • Vláknina 8987.4 mg
  • Vitamín A 8987.4 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 44.1 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 26 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme, omyjeme a nakrájíme nadrobno zeleninu: mrkev, celer, petržel a cibuli. Slaninu pokrájíme na hranolky.

  • 2

    Vykuchaného králíka (bez hlavy) rozporcujeme, odstraníme tuk, blány a dobře ho omyjeme. Pak porce prošpikujeme slaninou a maso osolíme.

  • 3

    Maso dáme do pekáče, celého obložíme zeleninou, přidáme nové koření, bobkový list, celý pepř, jalovec, cukr a zalijeme vodou s octem. Pekáč zakryjeme poklicí a dáme do chladničky. Králíka necháme v marinádě 1 - 2 dny. Maso během té doby obracíme 1 - 2 za den.

  • 4

    Po dvou dnech maso dáme péct i se zeleninou a marinádou. Přidáme k němu 100 g másla a pečeme pod poklicí při 220°C. Během pečení maso otáčíme a poléváme výpekem. Pečeme přibližně 50 - 60 minut. Pokud bude potřeba, přilijeme 1 - 2 dl vody.

  • 5

    V malé pánvi si rozpustíme cukr a za stálého míchání upražíme karamel.

  • 6

    Když je maso měkké, vyjmeme ho ze zeleniny. Ještě odstraníme koření s bobkovým listem a zeleninu rozmixujeme. Poté omáčku dáme znovu na plotnu a přivedeme k varu.

  • 7

    Ve smetaně (2.5 dl) si důkladně rozmícháme hladkou mouku a zamícháme ji do omáčky. Krátce asi 3 - 4 minuty povaříme. Přimícháme karamel, podle chuti dosolíme nebo osladíme cukrem. Králíka vložíme zpět do omáčky a prohřejeme.

  • 8

    Každou porci ozdobíme kopečkem neslazené tuhé šlehačky, kterou jsme si vyšlehali z 1 dl smetany. Na ni položíme lžíci brusinkového džemu.

Komentáře k receptu