Koláč s fíky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 100 g Fíky sušené
  • 50 g Kokos - mletý (Kopra)
  • 250 g Máslo čerstvé
  • 100 g Med včelí
  • 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Cukr krupice
  • 20 g Cukr vanilka
  • 30 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 500 g Cukr moučkový
  • 300 g Kokos sušený
  • 1 ks Citrony
  • 2 ks Pomeranče
  • 8 ks Vejce slepičí
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1159 kcal
  • Sacharidy 143 g
  • Tuky 63 g
  • Sodík 102 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 114 g
  • Cholesterol 282.8 mg
  • Draslík 861.7 mg
  • Vláknina 23765 mg
  • Vitamín A 23765 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 37 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 38.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do pánve dáme 20 g másla, které zahřejeme a opražíme na něm kokos. Potom necháme vychladnout. Do misky položíme na kousky nakrájené máslo, přidáme k němu cukr a vyšleháme na hladkou pěnu. Do ní za stálého šlehání přimícháváme vejce, připravený kokos, olej, pár kapek vymačkané citrónové šťávy, jemně nastrouhanou citrónovou kůru, prosátou mouku s kypřícím práškem, spolu s vanilkovým cukrem, nakrájené fíky a vše ještě dobře promícháme.

  • 2

    Plech vymažeme trochou másla, vysypeme 50 g kokosu a vylijeme do něho připravené těsto. Plech vložíme do nahřáté trouby a pečeme při 150 °C 60 minut.

  • 3

    Do kastrůlku dáme med, vymačkanou pomerančovou šťávu, nastrouhanou pomerančovou kůru a na slabém ohni vaříme tak dlouho, aby vznikl hustější sirup.

  • 4

    Upečený koláč vytáhneme z trouby, necháme trochu vychladnout a polijeme ho pomerančovým sirupem. Potom necháme vychladit a krájíme na úhledné trojúhelníky nebo čtverce.

Komentáře k receptu