Terina se zeleninou a smetanovým krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Brokolice
  • 200 g Květák
  • 200 g Mrkev kořen
  • 200 g Salát ledový
  • 150 g Hrášek mražený
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 2 špetka Sůl mořská
  • 1 stroužek Česnek
  • 201 l Voda pitná
  • 1.25 dl Smetana 12% (konzumní)
  • 1.5 dl Smetana 16% (pochoutková)
  • 2 dl Jogurt bílý smetanový
  • 0.5 polévková lžíce Hořčice
  • 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 391 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 140 g
  • Sodík 2429 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 162.9 mg
  • Draslík 471.3 mg
  • Vláknina 9398.3 mg
  • Vitamín A 9398.3 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 81.8 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 42.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme a omyjeme zeleninu: mrkev, brokolici a květák. V hrnci přivedeme k varu 1 litr vody s 0,5 lžičkou soli a mrkev vaříme asi 8 minut. Sítem ji vyjmeme, necháme okapat a do vroucí vody vložíme květák, který povaříme 5 minut, vyjmeme a do vody vložíme brokolici, kterou vaříme jen 4 minuty. Vyjmeme a necháme okapat. Mražený hrášek vaříme jen 2 minuty. Poté scedíme, promyjeme vodou a necháme okapat.

  • 2

    V misce rozkvedláme smetanu s vejci, hořčicí a mořskou solí.

  • 3

    Pečící formu na terinu vytřeme máslem. Malé růžičky brokolice a květáku poskládáme na dno formy (růžičkami naspod) a zalijeme ji 1/3 rozkvedlaných vajec. Potom po celé ploše poklademe mrkev, kterou jsme nakrájeli na tenké, 2 mm silné plátky. První vrstvu mrkve pomocí lžíce zalijeme rozkvedlanými vajíčky, znovu položíme plátky mrkve, na ni navrstvíme hrášek a vše opatrně zalijeme rozkvedlanými vajíčky.

  • 4

    Terinu dáme do předem vyhřáté trouby na 175°C. Pečeme dorůžova přibližně 35 - 40 minut na středním roštu.

  • 5

    Mezitím připravíme smetanový krém s bylinkami. Čerstvý kopr, petrželku a pažitku omyjeme. Kromě několika lístků petrželky bylinky drobně pokrájíme. Česnek prolisujeme. Omyjeme listy ledového salátu.

  • 6

    Do mísy dáme bílý jogurt, zakysanou smetanu, pokrájené bylinky, česnek, sůl a pepř. Krém důkladně vymícháme.

  • 7

    Upečenou zeleninovou terinu necháme vychladnout, poté ji nakrájíme na plátky a rozdělíme na talíře. Každou porci ozdobíme listy salátu, smetanovým krémem s lístky petrželky a servírujeme.

Komentáře k receptu