Mražený smetanový dezert s piniovými oříšky
Suroviny
- 100 g Jogurt bílý
- 75 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 125 g Cukr krupice
- 30 g Sněhové pečivo
- 60 g Oříšky piniové
- 25 ml Mléko polotučné
- 125 ml Smetana 12% (konzumní)
- 25 ml Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 218 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 9 g
- Sodík 61 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 69.5 mg
- Draslík 89 mg
- Vláknina 1145.6 mg
- Vitamín A 1145.6 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Nejprve připravíme těsto. Utřeme vejce s 75g cukru a špetkou soli do pěny, poté přidáme mouku a zlehka promícháme. 
- 
                                2Plech vymažeme máslem, vyložíme papírem na pečení, který rovněž vymažeme a vysypeme moukou. Vlijeme těsto a pečeme v troubě předehřáté na 180C cca 10minut. 
- 
                                3Poté těsto vyjmeme, vyklopíme, posypeme moučkovým cukrem a zakryté plechem necháme vychladnout. 
- 
                                4Mezitím připravíme parfait. Zahřejeme mléko s 25ml smetany, 25g cukru a 40g piniových oříšků. Přivedeme k varu, odstavíme, rozmixujeme a necháme vychladnout. 
- 
                                5Zbytek smetany ušleháme a spolu s jogurtem vmícháme do svařeného mléka. Z bílků, zbylého cukru a špetky soli ušleháme tuhý sníh a zapracujeme do krému. 
- 
                                6Formu, nejlépe osmihrannou, vyložíme pečicím papírem, dno vyplníme těstem, naplníme polovinou krému, posypeme rozdrobenými pusinkami, zbytkem piniových semínek, zalijeme zbylým krémem a přiložíme těsto. Zakryjeme papírem na pečení a necháme ztuhnout min.4hodiny v mrazáku. 
- 
                                7Před podáváním vyjmeme z formy a posypeme moučkovým cukrem. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        