Noky z brambor se sýrovou omáčkou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 687 kcal
 - Sacharidy 85 g
 - Tuky 197 g
 - Sodík 149 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 32 g
 - Cholesterol 197.6 mg
 - Draslík 1053.5 mg
 - Vláknina 17127.5 mg
 - Vitamín A 17127.5 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 29.2 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 34.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory dobře omyjeme a uvaříme ve slupce ve slané vodě. Uvařené necháme mírně vychladnout, oloupeme je, propasírujeme a necháme vychladnout úplně.
 - 
                                2
V misce smícháme podle chuti 1 žloutek se solí a pepřem a přidáme ho k bramborám. Potom postupně přisypáváme mouku a mícháme, až je těsto hladké a nelepí se.
 - 
                                3
Těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše na 1 cm silný plát a nakrájíme čtverečky o hraně 2-3 cm. Každý čtvereček vidličkou stiskneme, aby se na něm udělaly drážky a necháme je 15 minut uležet.
 - 
                                4
Připravíme si omáčku. Mrkev oškrábeme, omyjeme a nastrouháme najemno. Petrželku opláchneme vodou a nadrobno ji nasekáme.
 - 
                                5
Sýr nastrouháme a společně s mlékem a smetanou dáme do hrnce. Na mírném ohni za stálého míchání se sýr rozpustí, vaříme dokud omáčka nezačne houstnout, pak do ní přidáme nastrouhanou mrkev a nakrájenou petržel. Omáčku dochutíme pepřem a solí a důkladně promícháme.
 - 
                                6
Ve větším hrnci přivedeme k varu vodu a v ní necháme 4-5 minut vařit uleželé noky. Uvařené vyjmeme, necháme okapat, rozdělíme na talíře a polijeme sýrovou omáčkou.