Cuketové zapečené pyré s vínovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Cibule
  • 300 g Cuketa
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 60 g Ovesné vločky
  • 0.5 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
  • 0.5 kávová lžička Pepř citronový
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Muškátový oříšek
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.2 dl Mléko polotučné
  • 2 dl Víno bílé
  • 2.5 dl Voda pitná
  • 2 dl Bujón zeleninový
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
  • 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 1 polévková lžíce Kerblík
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 332 kcal
  • Sacharidy 21 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 194 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 149.1 mg
  • Draslík 465.7 mg
  • Vláknina 5760.5 mg
  • Vitamín A 5760.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 17.8 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté a oloupané cukety pokrájíme na kostky, vložíme do hrnce s 1/4 litrem vody a pomalu pod poklicí vaříme 10 - 15 minut. Potom vodu slijeme, ručním mixerem cuketu rozmixujeme na pyré. Do vychladlého pyré zašleháme žloutky. Přilijeme mléko, přidáme nasucho pražené ovesné vločky, promícháme. Omytý kerblík s koprem drobně pokrájíme. Oloupaný česnek prolisujeme. Bylinky, česnek, sůl, citrónový pepř, mletý zázvor a muškátový oříšek přidáme do pyré. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, zapracujeme do pyré a směs promícháme. Malé zapékací misky vymažeme máslem (2 lžíce), naplníme cuketovým pyré a dáme do předehřáté trouby na 200°C péct. Pečeme do zlatova přibližně 20 - 25 minut.

  • 2

    Mezitím připravíme vínovou omáčku: cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. V rendlíku rozpustíme máslo, na něm zpěníme cibuli, přilijeme zeleninový bujón, ve kterém cibuli povaříme 5 minut. Vlijeme bílé víno, pomalu vaříme do zhoustnutí, poté přimícháme zakysanou smetanu a vaříme pomalu dalších 5 minut. Podle chuti přidáme cukr, pepř a sůl.

  • 3

    Upečené cuketové pyré podáváme teplé s vínovou omáčkou.

Komentáře k receptu