Husa plněná jablky s cibulí, pečená na červeném víně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 220 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 40 g Majoránka
  • 100 g Cukr krupice
  • 30 g Pelyněk obecný
  • 2.5 ml Ocet kvasný lihový
  • 250 ml Olej slunečnicový
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 5 ks Cibule
  • 5 ks Cibule
  • 10 ks Jablka
  • 4 ks Jablka
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 3 ks Jalovec
  • 2 ks Hřebíček
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 špetka Skořice mletá
  • 5 dl Víno červené
  • 2.5 dl Víno červené
  • 2 kg Zelí hlávkové červené
  • 4.5 kg Husa domácí
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Kmín celý
  • 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • 2 polévková lžíce Želé rybízové
  • 2 polévková lžíce Hrozinky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1943 kcal
  • Sacharidy 73 g
  • Tuky 219 g
  • Sodík 595 mg
  • Bílkoviny 66 g
  • Uhlovodany 70 g
  • Cholesterol 301 mg
  • Draslík 2205.6 mg
  • Vláknina 24941.9 mg
  • Vitamín A 24941.9 mg
  • Vitamín B6 2.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 146.8 mg
  • Vitamín E 9.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Den předem připravíme červené zelí. Hlávku zelí očistíme, omyjeme, rozkrojíme na 4 části a odkrojíme košťál. Zelí nakrouháme na tenké nudličky a dáme do velké mísy. Omytá a oloupaná jablka jemně nastrouháme a přidáme k zelí. Ještě přidáme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, sůl, cukr, bobkové listy, nové koření, pepř, jalovec, hřebíček a skořici. Vše důkladně promícháme, mísu zakryjeme a necháme zelí v chladu odležet do druhého dne.

  • 2

    Dobře očištěnou husu omyjeme a osušíme. Do misky dáme sůl, pepř, kmín, směs promícháme a husu směsí zevnitř důkladně vytřeme.

  • 3

    Připravíme si nádivku: omyjeme jablka, rozkrájíme, zbavíme jadřinců, oloupeme a nahrubo nastrouháme do mísy, přidáme k nim omyté hrozinky, očištěnou a nakrájenou cibuli, majoránku, omytý a drobně pokrájený pelyněk černobýl. Nádivkou naplníme husu, otvor zašijeme a nohy svážeme provázkem. Husu osolíme (0.5-1 lžíce) a posypeme asi 2 lžičkami kmínu.

  • 4

    Malý celer, petržel a mrkev oloupeme, omyjeme a nastrouháme. Dno pekáče vytřeme lžicí sádla a vyložíme nastrouhanou zeleninou. Husu položíme na zeleninu prsy dolů. Podlijeme ji červeným vínem a pekáč zakryjeme. Husu pečeme v předehřáté troubě 2.5 hodiny při 190°C. (Občas ji zkontrolujeme a polijeme výpekem.)

  • 5

    Mezi pečením podusíme připravené zelí. Do hrnce dáme rozehřát olej, vyklopíme na něj připravené červené zelí a přilijeme červené víno a pomalu pod pokličkou vaříme 50-60 minut.

  • 6

    Po 2.5 hodinách husu obrátíme, pekáč už nezakrýváme. Husu dopékáme ještě při 220°C přibližně 30 minut. Během pečení poléváme husu výpekem, podle potřeby podlijeme vínem. Kůže musí být zlatohnědá, křupavá. Vypečené sádlo odebereme pomocí lžíce, zeleninu i s výpekem rozmixujeme, dáme do rendlíku, dochutíme solí, pepřem, poprášíme moukou (1 -2 lžíce), přilijeme červené víno a krátce, asi 1-2 minuty povaříme.

  • 7

    Z husy odebereme nitě, vyjmeme nádivku - tu nepodáváme, protože slouží pouze k ochucení husy.

  • 8

    Husu rozporcujeme a podáváme ji s červeným zelím.

Komentáře k receptu