Smažený celerový řízek se sezamem
Suroviny
- 100 g Sezam - semena
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Kardamom
- 2 ks Celer bulvový
- 1 hrst Pažitka
- 1 hrst Petržel kudrnka
- 1 l Voda pitná
- 4 polévková lžíce Mléko polotučné
- 0.67 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Zakysaná smetana
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 205 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 15 g
- Sodík 372 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 4 mg
- Draslík 681.7 mg
- Vláknina 13019 mg
- Vitamín A 13019 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.4 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Celer oloupeme a nakrájíme na plátky silné přibližně 1 centimetr. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a plátky celeru v ní 5 minut vaříme. Pak je vyjmeme a necháme v sítu okapat a zchladnout. 
- 
                                2V míse rozšleháme zakysanou smetanu s mlékem, dochutíme ji kardamonem, pepřem a solí. Do hlubokého talíře si připravíme sezamová semínka. 
- 
                                3Plátky celeru obalíme nejdříve v smetanové směsi a potom v sezamových semínkách. 
- 
                                4V pánvi rozehřejeme olej a obalený celer smažíme z obou stran dozlatova přibližně 10 minut. Semínka, která odpadnou, vracíme zpátky na smažené plátky. 
- 
                                5Osmažené celerové řízky podáváme posypané jemně nasekanou petrželkou a pažitkou. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        