Kyselice s uzenou klobásou a sušenými houbami
Suroviny
- 300 g Brambory
 - 250 g Zelí kysané
 - 180 g Klobása uzená
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Kmín celý
 - 1.5 kávová lžička Cukr krupice
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 2 špetka Paprika mletá pálivá
 - 1.1 l Voda pitná
 - 2 dl Voda pitná
 - 3 dl Zakysaná smetana
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Houby sušené
 - 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
 - 0.5 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 375 kcal
 - Sacharidy 28 g
 - Tuky 25 g
 - Sodík 281 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 28 g
 - Cholesterol 45 mg
 - Draslík 620.7 mg
 - Vláknina 6772.3 mg
 - Vitamín A 6772.3 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 32.9 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Promyté sušené houby dáme do misky a zalijeme je 2 dl vody. Necháme je namočené asi 1 hodinu. Poté je scedíme a pokrájíme na menší kusy. Brambory oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kostičky. Uzenou klobásu nakrájíme zešikma na plátky.
 - 
                                2
Do hrnce dáme brambory, lžičku soli, kmín, přilijeme vodu a vaříme je doměkka cca 20 minut. V polovině vaření přidáme scezené houby a klobásu.
 - 
                                3
Kysané zelí promyjeme v sítu vodou. Pak je překrojíme na menší kusy a přidáme k uvařeným bramborům. Přimícháme rajčatový protlak a vaříme dalších 10 minut. V misce si rozmícháme dohladka zakysanou smetanu s maizenou. Když je zelí měkké, přilijeme za stálého míchání smetanu se škrobem do polévky, dochutíme solí, pepřem a cukrem podle chuti. Pomalu vaříme 5-7 minut.
 - 
                                4
Mezitím si v pánvičce rozpustíme máslo, přidáme k němu sladkou a pálivou papriku. Za stálého míchání (jen několik sekund) papriku rozpustíme a vzniklou směs přidáme do polévky. Polévku promícháme a podáváme.