Zdíkovská polévka s libečkem
Suroviny
- 300 g Brambory
 - 100 g Celer bulvový
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Petržel kudrnka
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2 dl Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Celer - nať
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 - 0.5 polévková lžíce Majoránka
 - 3 polévková lžíce Houby sušené
 - 1 polévková lžíce Libeček
 - 3 polévková lžíce Krupky trhané
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 202 kcal
 - Sacharidy 24 g
 - Tuky 97 g
 - Sodík 434 mg
 - Bílkoviny 5 g
 - Uhlovodany 21 g
 - Cholesterol 12 mg
 - Draslík 515.4 mg
 - Vláknina 8353.2 mg
 - Vitamín A 8353.2 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12.4 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Sušené hřibovité houby promyjeme pod tekoucí vodou, dáme je do misky a zalijeme 2 dl vody. Necháme je namočené 30 minut, potom je scedíme a pokrájíme na menší kousky.
 - 
                                2
Malé krupky dobře promyjeme, dáme do druhé misky a zalijeme též 2 dl vody. Necháme je namočené tak dlouho, jako houby. Potom je scedíme a necháme okapat.
 - 
                                3
Oloupeme a omyjeme mrkev, 1/4 celeru, petržel a brambory. Brambory pokrájíme na kostky, kořenovou zeleninu nakrájíme na tenké plátky. Oloupeme cibuli s česnekem a drobně je pokrájíme. Celerovou nať a libeček omyjeme a svážeme.
 - 
                                4
V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem, na něm zpěníme cibuli s česnekem, přidáme k ní pokrájenou zeleninu a krátce, za stálého míchání, zeleninu osmažíme. Zeleninu zalijeme vodou, přidáme brambory, houby a krupky a snítky celerové natě a libečku. Polévku podle chuti osolíme, opepříme, ochutíme majoránkou a pomalu vaříme 25-30 minut doměkka. Z uvařené polévky vyjmeme celerovou nať a libeček a podáváme posypané nasekanou petrželkou.