Kompot z čerstvých švestek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 221 kcal
 - Sacharidy 56 g
 - Tuky 1 g
 - Sodík 4 mg
 - Bílkoviny 1 g
 - Uhlovodany 56 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 315.2 mg
 - Vláknina 5603.5 mg
 - Vitamín A 5603.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 19.2 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Použijeme zralé, ale tvrdší švestky. Důkladně je omyjeme, otrháme stopky a krátce spaříme vroucí vodou rozmíchanou s trochou cukru. Jakmile začnou praskat, vyjmeme, oloupeme a ponoříme do vody okyselené citronovou šťávou.
 - 
                                2
Cukr smícháme s vodou, provaříme a necháme vychladnout. Švestky rozdělíme do sklenic, zalijeme cukerným roztokem a zavíčkujeme. Urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 80 °C sterilujeme po dobu 20 minut. Po vychladnutí vyjmeme a uložíme na temném a suchém místě.