Koláč s borůvkami, medem a mandlovou drobenkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 300 g Mouka pšeničná hladká
  • 20 g Droždí
  • 45 g Cukr krupice
  • 160 g Máslo čerstvé
  • 800 g Borůvky
  • 100 g Med včelí
  • 20 g Cukr vanilka
  • 80 g Mouka polohrubá
  • 80 g Mandle
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1.5 dl Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 542 kcal
  • Sacharidy 71 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 135 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 43 g
  • Cholesterol 149.1 mg
  • Draslík 247.6 mg
  • Vláknina 8180 mg
  • Vitamín A 8180 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.8 mg
  • Vitamín E 3.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Borůvky přebereme, v cedníku omyjeme studenou vodou a necháme je okapat. Okapané borůvky smícháme s medem

  • 2

    V misce prohněteme 60 g másla, 40 g krystalového a 20 g vanilkového cukru, 80 g polohrubé mouky a 80 g najemno nasekaných mandlí a připravíme drobenku.

  • 3

    Ve větší míse rozetřeme do hladkého těstíčka rozdrobené droždí s lžičkou cukru, zalijeme vlažným mlékem, posypeme trochou mouky, promícháme a přikryté utěrkou necháme 10 minut kynout.

  • 4

    K vykynutému kvásku přisypeme zbylou mouku a špetku soli, vypracujeme hladké těsto, zaprášíme moukou a pod utěrkou necháme přibližně 45 minut vykynout.

  • 5

    Na plech dáme pečící papír, na něj rovnoměrně vyválíme vykynuté těsto, vytvoříme vyšší okraje, mezi ně rozprostřeme borůvky s medem a posypeme je mandlovou drobenkou. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem.

  • 6

    Koláč pečeme přibližně 30 minut v troubě předehřáté na 170 stupňů. Upečený necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu