Kynutý koláč s borůvkami a sněhem z bílků

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 250 g Máslo čerstvé
  • 250 g Cukr krupice
  • 20 g Droždí
  • 300 g Mouka pšeničná hladká
  • 2 kávová lžička Cukr moučkový
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 0.5 kg Borůvky
  • 4 polévková lžíce Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 567 kcal
  • Sacharidy 69 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 132 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 42 g
  • Cholesterol 160.5 mg
  • Draslík 152.6 mg
  • Vláknina 3150 mg
  • Vitamín A 3150 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.1 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 35.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Borůvky pečlivě přebereme, v cedníku je důkladně propláchneme studenou vodou a necháme okapat.

  • 2

    Vajíčka rozklepneme, bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich a krupicového cukru tuhý sníh.

  • 3

    Do hrnku rozdrobíme 20 g droždí, přidáme 2 lžičky moučkového cukru a 4 lžíce mléka, promícháme a kvásek necháme přikrytý utěrkou na teplém místě 15 minut kynout.

  • 4

    Ve velké míse smícháme mouku se žloutky, máslem a kváskem, uhněteme těsto, vyválíme, rozložíme na plech s pečicím papírem a necháme 30 minut kynout. Vykynuté těsto posypeme borůvkami a koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě.

  • 5

    Před koncem pečení na koláč rozetřeme sníh z bílků a dopečeme.

Komentáře k receptu