Kynutý koláč s borůvkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 30 g Droždí sušené
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Cukr krupice
  • 150 g Cukr krupice
  • 100 g Mouka pšeničná hrubá
  • 500 g Borůvky
  • 1 kávová lžička Citronová kůra
  • 0.5 ks Cukr vanilka
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2.5 dl Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 666 kcal
  • Sacharidy 100 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 36 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 43 g
  • Cholesterol 125.7 mg
  • Draslík 93.3 mg
  • Vláknina 9634.5 mg
  • Vitamín A 9634.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.6 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 29.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z mléka a droždí si připravíme kvásek.

  • 2

    Přes síto prosejeme mouku, přidáme cukr, vynilkový cukr, špetku soli, kvásek, citronovou kůru, rozšlehané žloutky v mléce a lehce rozehřáté máslo.

  • 3

    Propracujeme v těsto, aby bylo měkké lesklé, ale nelepilo se. Poprášíme moukou a necháme vykynout.

  • 4

    Po vykynutí vyválíme z těsta plát a pomocí válečku ho přeneseme na vymazaný plech.

  • 5

    Těsto na plechu prsty dotvarujeme do okrajů a ohneme okraje tak, aby nám z ovoce nevytékala šťáva. Okraje potřeme rozšlehaným žloutkem či máslem.

  • 6

    Nasypeme na plát borůvky, posypeme drobenkou a necháme chvilku vykynout.

  • 7

    Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi půl hodiny.

  • 8

    Po upečení necháme vychladnout, pocukrujeme a nakrájíme.

Komentáře k receptu