Krupicové knedlíky s jemnou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Krupice dětská
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Žemle tuková
  • 1 špetka Sůl
  • 0.5 l Mléko polotučné
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Tuk
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 469 kcal
  • Sacharidy 66 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 101 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 44 g
  • Cholesterol 84.6 mg
  • Draslík 19.4 mg
  • Vláknina 0 mg
  • Vitamín A 0 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse do krupice přilijeme čtvrtlitru horkého mléka, promícháme a krupici necháme nabobtnat a vychladnout.

  • 2

    Žemle nakrájíme na malé kousky, osmažíme je v pánvi na trošce rozehřátého tuku, vyjmeme a také necháme vychladnout.

  • 3

    Vajíčko rozklepneme, bílek oddělíme od žloutku a vyšleháme z něj tuhý sníh. Žloutek utřeme se špetkou soli a vmícháme s osmaženými kousky žemle do namočené vychladlé krupice. Pak k směsi ještě opatrně přimícháme sníh z bílku a vytvarujeme knedlíky, které necháme vařit přibližně 30 minut.

  • 4

    V malé pánvi bez tuku prudce opražíme 2 lžíce mouky, přilijeme k ní zbylé mléko a při stálém míchání získáme hladký bešamel. Omáčku ještě krátce povaříme, odstavíme z ohně a zjemníme přimícháním másla.

  • 5

    Uvařené knedlíky rozkrájíme na plátky, rozdělíme na servírovací talíře a podáváme přelité teplou omáčkou.

Komentáře k receptu