Křehký dýňový koláč s nektarinkami
Suroviny
- 100 g Smetana 12% (konzumní)
- 100 g Máslo čerstvé
- 400 g Nektarinka
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Cukr třtinový
- 100 g Cukr krupice
- 250 g Dýně sterilovaná
- 1 kávová lžička Solamyl
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Hřebíček mletý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Skořice mletá
- 2 polévková lžíce Ořechy Kešu
- 2 polévková lžíce Ořechy vlašské
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 282 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 13 g
- Sodík 94 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 105.5 mg
- Draslík 170.1 mg
- Vláknina 3956 mg
- Vitamín A 3956 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.7 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Nejprve rychle vypracujeme těsto z mouky, cukru krupice, másla, žloutku a 1 vejce. Zabalené ve fólii necháme chladit v lednici cca 1hodinu. 
- 
                                2Mezitím vymažeme koláčovou formu. 
- 
                                3Kousky dýňe necháme na sítu okapat. Nektarinky spaříme vroucí vodou, oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Rozmixujeme je s dýní. 
- 
                                4Trubu předehřejeme na 200C. 
- 
                                5Na pomoučeném vále vyválíme z těsta plát, kterým vyložíme formu a okraje zvýšíme o cca 3cm. 
- 
                                6Zbylé vejce rozklepneme, oddělíme bílky a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky, hnědý cukr, nasekané kešu, smetanu a koření smícháme a ušleháme krém. Vmícháme rozmixovanou dýni a škrobovou moučku a na závěr sníh z bílků. 
- 
                                7Hmotu nalijeme na těsto a pečeme na středním roštu cca 50min. 
- 
                                8Hotový koláč dozdobíme půlenými vlašskými ořechy, posypeme moučkovým cukrem a podáváme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        