Křehký dýňový koláč s nektarinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 100 g Smetana 12% (konzumní)
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 400 g Nektarinka
  • 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Cukr třtinový
  • 100 g Cukr krupice
  • 250 g Dýně sterilovaná
  • 1 kávová lžička Solamyl
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Hřebíček mletý
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Skořice mletá
  • 2 polévková lžíce Ořechy Kešu
  • 2 polévková lžíce Ořechy vlašské
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 282 kcal
  • Sacharidy 37 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 94 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 105.5 mg
  • Draslík 170.1 mg
  • Vláknina 3956 mg
  • Vitamín A 3956 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.7 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve rychle vypracujeme těsto z mouky, cukru krupice, másla, žloutku a 1 vejce. Zabalené ve fólii necháme chladit v lednici cca 1hodinu.

  • 2

    Mezitím vymažeme koláčovou formu.

  • 3

    Kousky dýňe necháme na sítu okapat. Nektarinky spaříme vroucí vodou, oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Rozmixujeme je s dýní.

  • 4

    Trubu předehřejeme na 200C.

  • 5

    Na pomoučeném vále vyválíme z těsta plát, kterým vyložíme formu a okraje zvýšíme o cca 3cm.

  • 6

    Zbylé vejce rozklepneme, oddělíme bílky a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky, hnědý cukr, nasekané kešu, smetanu a koření smícháme a ušleháme krém. Vmícháme rozmixovanou dýni a škrobovou moučku a na závěr sníh z bílků.

  • 7

    Hmotu nalijeme na těsto a pečeme na středním roštu cca 50min.

  • 8

    Hotový koláč dozdobíme půlenými vlašskými ořechy, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Komentáře k receptu