Telecí svíčková s brzlíkem a chřestem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 30 g Máslo čerstvé
  • 10 g Máslo čerstvé
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 600 g Telecí svíčková
  • 8 g Sůl
  • 5 g Sůl
  • 5 g Sůl
  • 2 g Pepř černý mletý
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 1 g Bobkový list
  • 120 g Zelenina kořenová
  • 40 g Strouhanka
  • 50 g Strouhanka
  • 1 g Nové koření celé
  • 400 g Telecí brzlík
  • 40 g Šalotka
  • 2 g Estragon
  • 10 g Tymián čerstvý
  • 20 g Oříšky piniové
  • 10 g Rozmarýn čerstvý
  • 100 g Rajčata Cherry
  • 20 g Olej olivový extra panenský
  • 300 g Chřest zelený
  • 1 g Nakládaný zelený pepř
  • 100 ml Víno bílé
  • 25 ml Ocet vinný
  • 100 ml Ocet vinný
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 834 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 51 g
  • Sodík 2135 mg
  • Bílkoviny 58 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 704.8 mg
  • Draslík 1277.3 mg
  • Vláknina 5871 mg
  • Vitamín A 5871 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 62.1 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 33.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Telecí svíčkovou nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a osmažíme v pánvi na rozpáleném oleji. V misce smícháme lžíci másla, nadrcené piniové oříšky, posekaný tymián, rozmarýn, strouhanku, sůl a pepř. Touto směsí potřeme plátky masa, vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme 20 minut.

  • 2

    Do hrnce nalijeme vodu, přidáme kořenovou zeleninu, nové koření, zelený pepř, bobkový list, zakápneme octem, do vody vložíme brzlík a vaříme asi čtvrt hodiny doměkka. Uvařený brzlík nakrájíme na čtyři porce a obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích, ve strouhance a usmažíme v pánvi na másle dorůžova.

  • 3

    Chřest očistíme, povaříme 4 minuty, scedíme, trochu pokrájíme, rajčátka spaříme, oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, osolíme, opepříme a spolu s chřestem orestujeme na másle.

  • 4

    Nakonec připravíme omáčku. V rendlíku rozpustíme 20 gramů másla, přisypeme nadrobno nakrájenou šalotku, přilijeme ocet, víno, vyvaříme o polovinu, stáhneme z ohně, necháme trochu vychladnout, přimícháme žloutky, měkké máslo, estragon, sůl a pepř.

  • 5

    Na talíře upravíme plátky masa, na ně položíme smažený brzlík, okolo masa rozložíme chřest s rajčátky a přelijeme máslovou omáčkou.

Komentáře k receptu