Čokoládový dort s banány a pomerančovou šťávou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 500 g Banány
  • 80 g Kakao - prášek
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 80 g Med včelí
  • 50 g Mouka pšeničná hrubá
  • 50 g Ořechy vlašské
  • 220 g Cukr krupice
  • 100 g Cukr krupice
  • 80 g Olej rostlinný
  • 5 g Koření perníkové
  • 90 g Mouka pšeničná hladká
  • 250 g Čokoláda hořká
  • 250 g Čokoláda hořká
  • 50 g Hrozinky
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 50 ml Rum
  • 50 ml Rum
  • 150 ml Pomerančová šťáva
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 7 ks Vejce slepičí
  • 1 l Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1551 kcal
  • Sacharidy 123 g
  • Tuky 145 g
  • Sodík 82 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 72 g
  • Cholesterol 586.6 mg
  • Draslík 535.5 mg
  • Vláknina 11513.5 mg
  • Vitamín A 11513.5 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 17.3 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse promícháme mouku, kakao a drobně posekané ořechy. Hrozinky namočíme do rumu.

  • 2

    Polovinu cukru ušleháme se žloutky do pěny a po malých dávkách do ní zašleháme olej, až vznikne hladká směs. Zbylý cukr ušleháme s bílky do tuhého sněhu. Do žloutkové směsi vmícháme lehce sníh z bílků a postupně přimícháváme sypkou směs. Nakonec přimícháme hrozinky.

  • 3

    Směs rozetřeme do dortové formy, kterou jsme vymazali a vysypali. Korpus pečeme v troubě předehřáté na 170°C zhruba 45 minut. Těsto je upečené, když se po vpichu na špejli nelepí. Upečený korpus necháme „vydechnout“, poté vyklopíme a na mřížce necháme vychladnout.

  • 4

    V mezičase připravíme krém. Ve vodní lázni teplé asi 50°C šleháme cukr se žloutky do zhoustnutí. Po zhoustnutí směs odstavíme a dál šleháme, až směs vychladne.

  • 5

    Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přimícháme k ní koření a strouhanou pomerančovou kůru. Šlehačku ušleháme do pevna. Rozpuštěnou čokoládu pomalu vmícháme do žloutkové směsi, až vymícháme kompaktní směs. Tu vmícháme do šlehačky.

  • 6

    Banány oloupeme, v míse zalijeme pomerančovou šťávou, medem a rozmačkáme na masu.

  • 7

    Vychladlý korpus rozkrojíme na tři pláty. Spodní plát potřeme čokoládovým krémem, přikryjeme dalším plátem, na něj natřeme banánovou masu a překryjeme posledním plátem a potřeme krémem. Krém na povrchu dortu uhladíme a dort vychladíme, nejlépe přes noc. Ztuhlý krém přelijeme čokoládovou polevou, necháme ztuhnout a zdobíme šlehačkou.

  • 8

    Polevu připravíme rozšleháním rozpuštěné čokolády s máslem a rumem.

Komentáře k receptu