Plánická prokládaná zaječí paštika na pivě

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 280 minut
Počet porcí: 30

Suroviny

  • 80 g Slanina vepřová
  • 350 g Slanina vepřová
  • 300 g Vepřová kýta
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Kmín celý
  • 1 kávová lžička Tymián sušený
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Saturejka
  • 3 ks Cibule
  • 3 ks Rohlíky bílé
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 6 ks Nové koření celé
  • 5 ks Jalovec
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1.5 dl Mléko polotučné
  • 2 dl Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
  • 2 dl Voda pitná
  • 1 kg Zaječí maso
  • 3 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 175 kcal
  • Sacharidy 7 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 241 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 61.1 mg
  • Draslík 228.1 mg
  • Vláknina 1247.5 mg
  • Vitamín A 1247.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.8 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zaječí maso odblaníme, omyjeme a osušíme. Slaninu nakrájíme na hranolky a celého zajíce jí prošpikujeme, osolíme, posypeme drceným kmínem a dáme do sádlem vytřeného pekáče, přidáme bobkový list, celý pepř, nové koření, jalovec a tymián. Přilijeme tmavé pivo a pod poklicí zajíce pečeme doměkka přibližně 90 - 120 minut. Přidáme očištěné, na čtvrtky pokrájené cibule. Během pečení zajíce podlijeme vodou a obracíme ho a poléváme výpekem.

  • 2

    Mezitím si nakrájíme na kostičky rohlíky, dáme je do mísy a zalijeme mlékem. Upečené maso obereme od kostí a spolu s cibulí z pekáče ho jemně pomeleme na masovém strojku. Pomletou směs smícháme s namočenými rohlíky, přidáme saturejku, omytou, drobně pokrájenou petrželovou nať, pepř, sůl, vejce a 150 g nadrobno pokrájené slaniny. Směs důkladně promícháme.

  • 3

    Omytou vepřovou kýtu osušíme a nakrájíme na tenké plátky přes vlákno. Formu na paštiku vyložíme tenkými plátky zbylé slaniny, naplníme ji z 1/3 paštikou, kterou pokryjeme plátky masa z vepřové kýty, na ně rozetřeme polovinu zbylé paštiky, kterou znovu poklademe plátky masa, na ně rozetřeme zbylou paštiku. Povrch zakryjeme plátky slaniny. Formu zakryjeme pečícím papírem, který pevně přivážeme okolo formy provázkem. Do hrnce nalijeme vodu. Formu s paštikou postavíme do hrnce na pařák na knedlíky a hrnec zakryjeme. Paštiku vaříme 1.5 - 2 hodiny v páře. Hotovou paštiku necháme vychladnout, poté ji vyklopíme na mísu, přelijeme výpekem z pečeného zajíce a podáváme.

Komentáře k receptu