Zapékaný houbovec s brambory z Pošumaví

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 450 g Hříbky čerstvé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Kerblík
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 602 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 52 g
  • Sodík 582 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 22 g
  • Cholesterol 284 mg
  • Draslík 1167.6 mg
  • Vláknina 8173.3 mg
  • Vitamín A 8173.3 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.7 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 47.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory: Omyjeme brambory, dáme je do vroucí vody a uvaříme je do poloměkka (10-15 minut). Potom je scedíme, oloupeme a nakrájíme je na plátky silné asi 5-6 mm. Dáme je do mísy, osolíme je a promícháme.

  • 2

    Dušené hříbky: Hříbky očistíme, omyjeme a osušíme. Poté je nakrájíme na silnější plátky. Omytou petrželovou nať s kerblíkem drobně pokrájíme. V pánvi si rozpustíme máslo, přidáme hříbky, petrželku, směs promícháme, posypeme pepřem, solí a dusíme do doby, až se odpaří všechna voda.

  • 3

    Smetanová zálivka: V misce si rozkvedláme vejce ve smetaně a přidáme sůl.

  • 4

    Zapékací mísu vytřeme 50 g másla. Na dno poklademe plátky brambor, na brambory dáme vrstvu hříbků a vrstvy opakujeme 2-3x. Poslední vrstvu brambor přelijeme smetanou s vejci, poklademe plátky zbylého másla a dáme do předehřáté trouby zapéct. Pečeme při 200°C přibližně 45 minut dozlatova. Houbovec podáváme horký.

Komentáře k receptu