Šumavské maltošny – štrůdličky
Suroviny
- 700 g Jablka
 - 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 ks Cukr skořicový
 - 2 dl Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 - 3 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 3 polévková lžíce Hrozinky
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 492 kcal
 - Sacharidy 96 g
 - Tuky 39 g
 - Sodík 94 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 34 g
 - Cholesterol 81.8 mg
 - Draslík 152.1 mg
 - Vláknina 9916.7 mg
 - Vitamín A 9916.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.4 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy dáme 500 g hladké mouky, 1 vejce, sůl, ocet, promícháme a zaděláme vlahou vodou (2 dl i více) podle potřeby. Uhněteme vláčné těsto, které se nebude lepit. Mísu zakryjeme poklicí a necháme 2 hodiny odpočinout.
 - 
                                2
Mezitím si omyjeme a rozkrájíme jablka. Zbavíme jadřinců a jablka nakrájíme na tenké plátky nebo nahrubo nastrouháme do mísy. Prosypeme je krupicovým a skořicovým cukrem. Omyté hrozinky necháme okapat a přidáme k jablkům.
 - 
                                3
Těsto na pomoučeném vále vyválíme na placku přibližně 0,5 cm silnou, nakrájíme z ní obdélníky asi 20 x 15 cm. Na obdélníky těsta poklademe jablka a zabalíme jako štrůdl. Okraje těsta musíme přehnout dovnitř, aby nám nevytekla šťáva z jablek. Maltošny potřeme rozšlehaným vajíčkem, poklademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme přibližně 15–20 minut do zlatova. Upečené maltošny – štrůdličky necháme vychladnout, poté je posypeme moučkovým cukrem s vanilkovým cukrem a podáváme.