Ořechový dort dvou barev
Suroviny
- 375 g Máslo čerstvé
 - 80 g Máslo čerstvé
 - 100 g Ořechy vlašské
 - 40 g Ořechy vlašské
 - 74 g Pudinkový prášek - kakaový
 - 20 g Cukr vanilka
 - 37 g Pudinkový prášek - vanilkový
 - 300 g Cukr moučkový
 - 40 g Mouka bezlepková
 - 250 g Čokoláda na vaření
 - 100 g Bonbony-Bonpari želé směs
 - 240 g Cukr krystal
 - 120 g Cukr krystal
 - 2 kávová lžička Rum
 - 6 ks Vejce slepičí
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 2 polévková lžíce Kakao - prášek
 - 1 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 1 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 2 polévková lžíce Mouka bezlepková Mantler
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2050 kcal
 - Sacharidy 221 g
 - Tuky 122 g
 - Sodík 259 mg
 - Bílkoviny 26 g
 - Uhlovodany 164 g
 - Cholesterol 698 mg
 - Draslík 344.7 mg
 - Vláknina 11776.8 mg
 - Vitamín A 11776.8 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.4 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 104.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Tmavý korpus: Ořechy nameleme najemno. Krystalový cukr vyšleháme s vejci do pěny a do směsi vsypeme namleté ořechy, lžíci kakaa a 2 kakaové pudinky. Směs dále propracováváme dohladka s moukou do řidšího těsta. Testo vlijeme do dortové formy, kterou jsme vymazali lžičkou másla a vysypali lžící mouky. Těsto pečeme asi 25 minut, po této době zkusíme zapíchnutím špejle, jestli je korpus upečený.
 - 
                                2
Světlý korpus: Krystalový cukr vymícháme s třemi vejci do pěny, do které vmícháme namleté ořechy, jeden vanilkový pudink a společně s moukou prohněteme směs do řidšího těsta. Těsto nalijeme do dortové formy, kterou jsme vymazali lžičkou másla a vysypali lžící mouky. Těsto pečeme asi 25 minut dorůžova. Zapíchnutím špejle zkusíme, jestli je korpus pečený.
 - 
                                3
Upečené korpusy necháme vychladnout, po vychlanutí je prořízneme a mažeme máslovým krémem a nakonec dort polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme želatinovými cukrovými tvary. Dort před servírováním necháme v lednici ztuhnout. Dort servírujeme vychladlý se ztuhlou polevou při rodinných oslavách.
 - 
                                4
Krém: Ve vodní lázni vyšleháme krystalový cukr a vejce dohusta - po dosažení bodu varu vody mícháme asi 20 minut na ohni. Potom krém necháme mírně vychladnout a v krému rozmícháme máslo a 2 lžičky rumu dohladka. Krém necháme před promazáváním dortu krátce ztuhnout v lednici.
 - 
                                5
Čokoládová poleva: Čokoládu na vaření necháme ve vodní lázni rozehřát a rozmícháme v ní lžíci másla a lžíci moučkového cukru.
 - 
                                6
Želatinové ozdoby na dort: Želatinové bonbóny rozmačkáme a prohněteme je s moučkovým cukrem do tuhé hmoty, ze které tvarujeme ozdoby, které necháme ztuhnout v lednici. Ztuhlé
 - 
                                7
ozdoby aranžujeme na polotuhou čokoládovou polevu na dort.