Zeleninový salát sterilizovaný
Suroviny
- 500 g Celer bulvový
 - 3 g Bobkový list
 - 3 g Nové koření celé
 - 3 g Pepř černý celý
 - 100 g Hříbky čerstvé
 - 30 ml Ocet kvasný lihový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 3 ks Mrkev kořen
 - 4 ks Paprika zelená
 - 3 ks Paprika červená
 - 4 l Voda pitná
 - 1 l Voda pitná
 - 2 dl Ocet kvasný lihový
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 3 polévková lžíce Cukr krupice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 112 kcal
 - Sacharidy 22 g
 - Tuky 173 g
 - Sodík 557 mg
 - Bílkoviny 3 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 461.3 mg
 - Vláknina 11182.3 mg
 - Vitamín A 11182.3 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 85.3 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve připravíme nálev: V kastrůlku přivedeme k varu vodu, ocet, cukr, sůl, bobkový list, celý pepř a nové koření. Poté na mírném ohni povaříme 8-10 minut. Stáhneme ze sporáku a necháme trochu vychladnout.
 - 
                                2
Celer a mrkev očistíme, celer nakrájíme na tenké a krátké nudlička a mrkev na tenká kolečka. Zelenou a červenou papriku zbavíme jadřinců a také nakrájíme stejně jako celer. Hříbky očistíme, opláchneme a nakrájíme na plátky.
 - 
                                3
V hrnci přivedeme osolenou vodu s octem k bodu varu. Snížíme oheň a do vroucí vody vložíme nakrájené papriky, celer, mrkev a hříbky. Promícháme a všechnu zeleninu povaříme přibližně 10 minut. Hrnec se zeleninou stáhneme ze sporáku, scedíme a zeleninou naplníme sklenice. Poté je zalijeme teplým nálevem a víčky uzavřeme.
 - 
                                4
Naplněné sklenice naskládáme do sterilizačního hrnce a při 90 stupňové teplotě vaříme 20 minut.
 - 
                                5
Sklenice vytáhneme z hrnce, necháme vychladnout a uskladníme na chladné místo.