Salát z fazolek, smržů a slaniny

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Slanina vepřová
  • 50 g Petržel - nať
  • 500 g Fazolové lusky zelené
  • 200 g Smrže čerstvé
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Rajčata
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Hořčice
  • 5 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Ocet vinný červený
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 271 kcal
  • Sacharidy 17 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 370 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 17 mg
  • Draslík 551.2 mg
  • Vláknina 12819.8 mg
  • Vitamín A 12819.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 45.4 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Fazolky omyjeme a odkrájíme z nich oba konce. Vlijeme do hrnce vodu, osolíme a 10 minut vaříme, aby změkly. Fazole necháme okapat a trochu vývaru z nich si odložíme stranou.

  • 2

    Do hrnku s vodou namočíme smrže a necháme je ve vodě 5 minut. Pak je studenou vodou propláchneme. Větší z hub rozkrájíme, menší necháme v celku.

  • 3

    V misce si rozmícháme hořčici, sůl a ocet. Promícháváme dohladka a postupně přidáváme olej. Opepříme a prošleháme dohladka.

  • 4

    Zálivkou přelijeme uvařené fazolky, promícháme a odložíme na 20 minut do chladničky.

  • 5

    Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Slaninu pokrájíme na kostičky. V hrnci přivedeme k varu vodu a spaříme s ní rajčata. Oloupeme slupku, odstraníme semínka a na kostičky nakrájíme jejich dužninu.

  • 6

    Na pánvi rozpálíme olej a vhodíme na něj slaninu. Vyškvaříme ji a děrovanou naběračkou odebereme. Pak na zbylý tuk dáme nasekanou cibuli a počkáme, dokud nezesklovatí. Přidáme houby a dusíme 10 minut. Nakonec osolíme, opepříme a přidáme nasekanou petrželku.

  • 7

    K fazolkám přidáme podušené houby, rajčata, osolíme, opepříme a zasypeme rozškvařenou slaninou. Podáváme vychlazené.

Komentáře k receptu