Oříškové košíčky s čokoládovým krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 200 g Máslo čerstvé
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 g Ořechy lískové
  • 50 g Ořechy vlašské
  • 150 g Cukr moučkový
  • 100 g Cukr moučkový
  • 80 g Čokoláda na vaření
  • 20 g Mandle loupané
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 2 dl Mléko plnotučné
  • 7 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 536 kcal
  • Sacharidy 55 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 10 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 56.3 mg
  • Draslík 54.6 mg
  • Vláknina 4623.3 mg
  • Vitamín A 4623.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 134.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Těsto: Do mísy dáme hladkou mouku, moučkový cukr, polotuhé máslo, jemně pomleté vlašské a lískové oříšky, skořici, vanilkový cukr, jemně nastrouhanou citronovou kůru a vejce. Vše promícháme a pomocí rukou na vále uhněteme polotuhé hladké těsto. Z těsta si uděláme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladničky na 30 minut uležet.

  • 2

    Mezitím si připravíme jíšku: V rendlíku si rozpustíme 30 g másla, přidáme k němu hladkou mouku a usmažíme si světlou jíšku. Za stálého míchání k jíšce postupně přimícháme mléko, cukr a pomalu vaříme do zhoustnutí. Rendlík odstavíme z plotny.

  • 3

    Krém: do menšího hrnce s vodou posadíme misku s rozlámanou čokoládou a smetanou. Vodu pomalu přivedeme k varu a čokoládu za stálého míchání rozmícháme. Misku s čokoládou necháme v horké lázni, aby nám nevychladla. V elektrickém šlehači si vyšleháme na krém 100 g másla s rozpuštěnou čokoládou tak, že za stálého šlehání po lžičkách přidáváme rozpuštěnou čokoládu. Poté po lžicích přidáváme uvařenou kaši z jíšky a šleháme do zhoustnutí.

  • 4

    Těsto na košíčky nakrájíme na menší kousky, kterými naplníme formičky ve tvaru košíčků, které dáme na plech. Pečeme v předehřáté troubě při 190°C přibližně 15 minut.

  • 5

    Dozlatova upečené košíčky opatrně vyklepneme z formiček, vychladlé naplníme ozdobně krémem, dozdobíme loupanými mandlemi a podáváme.

Komentáře k receptu