Salát z těstovin s houbami s pinio-bazalkovým pestem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Sýr Parmezán
  • 250 g Houby čerstvé
  • 100 g Bazalka
  • 250 g Těstoviny Orecchiette
  • 50 g Oříšky piniové
  • 150 g Mozzarella
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Rajčata
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 3 stroužek Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 6 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Balsamico ocet
  • 1 polévková lžíce Sůl hrubozrnná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 631 kcal
  • Sacharidy 63 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 3064 mg
  • Bílkoviny 26 g
  • Uhlovodany 63 g
  • Cholesterol 8.5 mg
  • Draslík 609.7 mg
  • Vláknina 12566.2 mg
  • Vitamín A 12566.2 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.6 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Podle návodu na obalu uvaříme v osolené vodě těstoviny. Poté z nich scedíme vodu a část vody odložíme stranou. Necháme těstoviny okapat na sítu, poté je promyjeme studenou vodou.

  • 2

    Houby (například hřiby) očistíme a pokrájíme na tenké lupínky, cibuli oloupeme, rozkrájíme na kostičky. Na pánev vlijeme olej, rozpálíme ho. Vložíme na něj cibuli i houby a podusíme je. Poté je odstavíme ze sporáku, necháme vychladnout a odležet.

  • 3

    Vroucí vodou spaříme rajčata a oloupeme z nich slupky. Oloupaná rajčata rozpůlíme, odstraníme z nich semínka. Dužinu z rajčat poté rozkrájíme na kostičky. Na kostky krájíme také sýr Mozzarella.

  • 4

    Do hmoždíře vložíme piniové ořišky, lístky bazalky i česnek, který jsme předtím oloupali a nasekali nadrobno. Vše utlučeme a přidáváme sůl. Dále přidáme ještě kousky Parmezánu, postupně po kapkách také olej. Vytvoříme roztíratelnou pastu, nakonec přilijeme ocet a opět vše promísíme.

  • 5

    Do misky vložíme uvařené těstoviny, podušené houby, kousky rajčat a Mozzarelly, směs promícháme. Přidáme pesto, opět zamícháme. Pokud je salát příliš suchý, přilijeme trochu vody z těstovin. Osolíme, opepříme a necháme salát hodinu odležet. Nakonec ho posypeme nadrobno rozsekanou petrželkou a podáváme.

Komentáře k receptu