Salát z těstovin s houbami s pinio-bazalkovým pestem
Suroviny
- 50 g Sýr Parmezán
 - 250 g Houby čerstvé
 - 100 g Bazalka
 - 250 g Těstoviny Orecchiette
 - 50 g Oříšky piniové
 - 150 g Mozzarella
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Rajčata
 - 2 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 3 stroužek Česnek
 - 2 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 6 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Balsamico ocet
 - 1 polévková lžíce Sůl hrubozrnná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 631 kcal
 - Sacharidy 63 g
 - Tuky 32 g
 - Sodík 3064 mg
 - Bílkoviny 26 g
 - Uhlovodany 63 g
 - Cholesterol 8.5 mg
 - Draslík 609.7 mg
 - Vláknina 12566.2 mg
 - Vitamín A 12566.2 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.6 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Podle návodu na obalu uvaříme v osolené vodě těstoviny. Poté z nich scedíme vodu a část vody odložíme stranou. Necháme těstoviny okapat na sítu, poté je promyjeme studenou vodou.
 - 
                                2
Houby (například hřiby) očistíme a pokrájíme na tenké lupínky, cibuli oloupeme, rozkrájíme na kostičky. Na pánev vlijeme olej, rozpálíme ho. Vložíme na něj cibuli i houby a podusíme je. Poté je odstavíme ze sporáku, necháme vychladnout a odležet.
 - 
                                3
Vroucí vodou spaříme rajčata a oloupeme z nich slupky. Oloupaná rajčata rozpůlíme, odstraníme z nich semínka. Dužinu z rajčat poté rozkrájíme na kostičky. Na kostky krájíme také sýr Mozzarella.
 - 
                                4
Do hmoždíře vložíme piniové ořišky, lístky bazalky i česnek, který jsme předtím oloupali a nasekali nadrobno. Vše utlučeme a přidáváme sůl. Dále přidáme ještě kousky Parmezánu, postupně po kapkách také olej. Vytvoříme roztíratelnou pastu, nakonec přilijeme ocet a opět vše promísíme.
 - 
                                5
Do misky vložíme uvařené těstoviny, podušené houby, kousky rajčat a Mozzarelly, směs promícháme. Přidáme pesto, opět zamícháme. Pokud je salát příliš suchý, přilijeme trochu vody z těstovin. Osolíme, opepříme a necháme salát hodinu odležet. Nakonec ho posypeme nadrobno rozsekanou petrželkou a podáváme.