Krevetový salát se šafránovou rýží

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Krevety tygří - loupané
  • 400 g Rýže Basmati
  • 750 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Šafrán
  • 3 ks Rajčata
  • 20 ks Olivy černé
  • 3 ks Paprika červená
  • 1 ks Salát římský
  • 4 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Bazalka
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 697 kcal
  • Sacharidy 54 g
  • Tuky 51 g
  • Sodík 4368 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 51 g
  • Cholesterol 87.5 mg
  • Draslík 296.4 mg
  • Vláknina 33873.7 mg
  • Vitamín A 33873.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 59.9 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve připravíme rýži. Dlouhozrnnou rýži v kastrole zalijeme vařící vodou, přidáme špetku šafránu, přikryjeme pokličkou a 20 minut vaříme na středním plameni. Když rýže změkne a vstřebá všechnu tekutinu, přesypeme ji do větší mísy a necháme vychladnout.

  • 2

    Podélně přepůlíme vypeckované černé olivy a na listy rozebereme opraný římský salát. Dále spaříme, oloupeme a nadrobno pokrájíme rajčata, červené papriky zbavené stopek a semen nakrájíme na proužky, nasekáme bazalkové listy a nastrouháme citrónovou kůru. Několik paprikových proužků a oliv odložíme na ozdobu.

  • 3

    K rýži v míse přidáme krevety, olivy, bazalku a rajčata s paprikami, vše osolíme, okořeníme mletým pepřem a dobře promícháme.

  • 4

    Na dresink metličkou ušleháme olivový olej s citrónovou šťávou a nastrouhanou citrónovou kůrou. Dresink nalijeme na salátový základ a lehce spolu promícháme.

  • 5

    Hotový salát rozdělíme na mělké široké misky vyložené salátovými listy a servírujeme ho ozdobený olivami a paprikovými proužky.

Komentáře k receptu