Salát bramborový se sýrem
Suroviny
- 800 g Brambory
 - 100 g Jogurt bílý
 - 20 g Bazalka
 - 100 g Olivy černé
 - 150 g Gouda
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Celer řapíkatý
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 l Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Majonéza
 - 6 polévková lžíce Masový vývar
 - 5 polévková lžíce Ocet bílý vinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 427 kcal
 - Sacharidy 31 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 478 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 30 g
 - Cholesterol 3.3 mg
 - Draslík 949.9 mg
 - Vláknina 12789.8 mg
 - Vitamín A 12789.8 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 25.9 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do vyššího hrnce vlijeme vodu a umístíme pařák. Přivedeme vodu v hrnci k varu a potom na pařák vložíme omyté brambory. Hrnec zakryjeme pokličkou a pak vaříme 35 - 45 minut, doba vaření závisí na velikosti brambor.
 - 
                                2
Uvařené brambory vyndáme a necháme je trochu zchladnout. Vlažné oloupeme a pokrájíme na tenké plátky.
 - 
                                3
Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na malé kostičky. Cibulové kostičky vložíme k bramborovým plátkům.
 - 
                                4
Do hrnce vlijeme vývar a přivedeme k varu. Ztlumíme oheň a přilijeme ocet a olej, osolíme a opepříme. Vývarem zalijeme plátky brambor a necháme alespoň 15 minut vychladnout a odležet. Je třeba, aby se vývar do brambor úplně vsákl.
 - 
                                5
V misce smícháme jogurt s majonézou, přidáme k bramborům a zlehka promícháme. Necháme alespoň 15 minut odležet.
 - 
                                6
Řapíkatý celer omyjeme a odlomíme z něho 3 řapíky, které nakrájíme na tenké proužky. Sýr goudu nastrouháme na hrubším struhadle. Olivy omyjeme a vypeckujeme.
 - 
                                7
Do brambor přidáme olivy, nastrouhaný sýr a nasekaný řapíkatý celer. Zlehka promícháme a necháme 15 minut odležet. Potom natrháme lístky bazalky a salát jimi posypeme.