Kompot z dýní a ananasu
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 337 kcal
 - Sacharidy 87 g
 - Tuky 0 g
 - Sodík 21 mg
 - Bílkoviny 3 g
 - Uhlovodany 87 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 1069.1 mg
 - Vláknina 4556.8 mg
 - Vitamín A 4556.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 37.1 mg
 - Vitamín E 3.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dýně rozkrojíme, lžící vyloupneme střed se semínky a dýní nakrájíme na malé kousky. Kousky dýně dáme do hrnce s vodou a kyselinou citrónovou. Necháme 24 hodin rozležet.
 - 
                                2
Potom nálev scedíme, do hrnce vlijeme 2 l čisté vody, přisypeme cukr, vložíme hřebíček a přivedeme k varu. Do vroucí vody vložíme kousky hrušek a povaříme 5-8 minut. Do hrnce přidáme celý ananasový kompot i s nálevem, ochutíme trestí a opět přivedeme k varu.
 - 
                                3
Horký kompot rozdělíme do teplých skleníček. Citron omyjeme, nakrájíme na plátky, odstraníme jádra a položíme do každé skleníčky na vrch kompotu. Naplněné skleníčky uzavřeme víčky. V zavařovacím hrnci sterilizujeme při 80 stupních 20 minut.
 - 
                                4
Skleníčky s kompotem necháme vychladnout a uložíme na studené a tmavé místo.