Hrách a kroupy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 170 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Hrách loupaný
  • 150 g Ječné kroupy
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 2 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 457 kcal
  • Sacharidy 76 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 222 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 5.8 mg
  • Draslík 137.2 mg
  • Vláknina 12967.5 mg
  • Vitamín A 12967.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Loupaný hrách necháme přes noc namočený.

  • 2

    Druhý den zbylou vodu slijeme, hrách propereme a dáme vařit do čerstvé vody, přidáme špetku jedlé soli, aby byla voda měkčí. Hrách nesmí být ve vodě ponořený, v průběhu vaření dle potřeby vodu doléváme a hrách promícháme.

  • 3

    Propereme kroupy, dáme do kamenného hrnku, osolíme, okmínujeme a omastíme lžící sádla. Chvilku je promícháme, aby se promastily a pak je zalijeme, aby byly potopené. Při vaření na ně přilijeme horkou vodu a často promícháváme, aby se nám nepřipekly ke dnu.

  • 4

    Vaříme je na mírném ohni pod pokličkou.

  • 5

    Uvařený scezený hrách dáme na mísu asi tak 3 cm vysoko a pak na něj dáme uvařené kroupy, znovu střídavě opět hrách a kroupy dokud nemáme vše na míse.

  • 6

    Povrch omastíme sádlem, můžeme dát i škvarečky. Podáváme společně se syrovým naloženým zelím či kyselou okurkou.

Komentáře k receptu