Humr s vanilkovou omáčkou
Suroviny
- 800 g Humr
 - 8 ml Olej slunečnicový
 - 1 ks Banány
 - 0.5 ks Cibule
 - 1 ks Lilek
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1 ks Vanilkový lusk
 - 3 ks Koriandr čerstvý
 - 6 l Voda pitná
 - 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 3 dl Omáčka sojová - Tamari
 - 2 dl Víno rýžové japonské - Mirin
 - 4 polévková lžíce Omáčka Tahini
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 420 kcal
 - Sacharidy 35 g
 - Tuky 74 g
 - Sodík 3599 mg
 - Bílkoviny 35 g
 - Uhlovodany 32 g
 - Cholesterol 163.3 mg
 - Draslík 669.4 mg
 - Vláknina 7771 mg
 - Vitamín A 7771 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.5 mg
 - Vitamín E 2.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do velkého hrnce vlijeme 3 l vody, přidáme oloupanou cibuli a očištěnou mrkev. Vodu přivedeme k varu, poté vložíme humra a povaříme přibližně 10 minut. Následně humra vybereme z vroucí vody a přeložíme na dvě minuty do hrnce se 3 l studené vody. Následovně ho vytáhneme ze studené vody a odložíme na 30 minut.
 - 
                                2
Lilek pokrájíme na 3 cm silná kolečka. V pánvi je na rozpáleném oleji smažíme po obou stranách cca 3 minuty tak, aby byla hnědá. Do misky vlijeme sójovou omáčku, vložíme do ní osmažený lilek, koriandr a chilli pastu v oleji. Vše dohromady promícháme a necháme lilek 3 minuty namáčet. Poté ho vyjmeme a osušíme v papírovém ubrousku.
 - 
                                3
V kastrůlku povaříme dohromady víno, rozříznutý vanilkový lusk, nakonec přilijeme ještě smetanu. Za stálého míchání přivedeme k varu a ihned stáhneme z ohně. Tak získáme vanilkovou omáčku.
 - 
                                4
Těsně před servírováním humra rozřízneme napůl, odřízneme klepeta. Vybereme všechno maso z klepet i ocasní části.
 - 
                                5
Maso poté rozkrájíme na tenké pásky, které rozdělíme podle porcí na jednotlivé talíře. Ke každé porci masa přidáme pár koleček banánu a kolečka chilli papričky. Nakonec maso přelijeme vanilkovou omáčkou, teplé jídlo podáváme.