Kokosová humrová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Brambory
  • 200 g Kedlubna
  • 150 g Mrkev kořen
  • 200 g Filé z aljašské tresky
  • 159 g Celer řapíkatý
  • 200 g Celer řapíkatý
  • 300 g Paprika červená
  • 200 g Kokosový krém
  • 700 g Humr
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Kmín celý
  • 1 kávová lžička Estragon
  • 10 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 6 ks Krevety tygří - loupané
  • 5 ks Nové koření celé
  • 2 ks Feferony
  • 3 ks Cibule červená
  • 0.5 l Víno bílé
  • 1.5 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Olej z vlašských ořechů
  • 1.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Limetková šťáva
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1832 kcal
  • Sacharidy 128 g
  • Tuky 305 g
  • Sodík 2722 mg
  • Bílkoviny 395 g
  • Uhlovodany 72 g
  • Cholesterol 1761.3 mg
  • Draslík 1507.9 mg
  • Vláknina 41532.6 mg
  • Vitamín A 41532.6 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 129.7 mg
  • Vitamín E 4.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve připravíme zeleninu, kterou očistíme a omyjeme: červené brambory pokrájíme na kostičky, červenou cibuli pokrájíme nadrobno, mrkev s feferonkami (bez semínek) pokrájíme na tenká kolečka, řapíkatý celer pokrájíme na proužky. Z petrželky kudrnky otrháme lístky a odložíme na ozdobu. Z estragonu otrháme lístky (1 lžičku).

  • 2

    Omyté filé z tresky pokrájíme na kousky velikosti sousta.

  • 3

    V hrnci rozpálíme olej z vlašských ořechů a cibuli s mrkví a estragonové lístky krátce podusíme. Přilijeme 1 litr humrového bujonu, přivedeme k varu, vložíme zbytek zeleniny s treskou, dochutíme solí a pepřem a vše vaříme při mírné teplotě 6-8 minut. Přimícháme 200g neslazeného kokosového krému a dochutíme 1/2 až 1 lžicí limetkové šťávy.

  • 4

    Krémovou kokosovou polévku podáváme ozdobenou petrželkou.

  • 5

    Humrový bujon [30179]:

  • 6

    Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme.

  • 7

    Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky.

  • 8

    V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1 1/2 litru vody a 1/2 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 1/2 lžičky kmínu a 2 lžíce rajského protlaku a 1.5 lžíce soli a vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut.

  • 9

    Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut.

  • 10

    Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem.

Komentáře k receptu