Selské jitrnice

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 50 g Cibule
  • 1000 g Vepřová hlava
  • 100 g Vepřový bok
  • 100 g Vepřové plíce
  • 30 g Sůl
  • 150 g Játra vepřová
  • 1 g Majoránka
  • 10 g Citrony
  • 300 g Žemle tuková
  • 15 g Česnek
  • 2 g Nové koření mleté
  • 2 g Pepř černý mletý
  • 150 g Sádlo škvařené
  • 75 g Vepřová střeva tenká
  • 400 ml Hovězí vývar základní
  • 1 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 625 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 47 g
  • Sodík 1393 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 211.8 mg
  • Draslík 307.1 mg
  • Vláknina 600 mg
  • Vitamín A 600 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřovou hlavu, bůček a plíce očistíme a opláchneme. Spolu s cibulí je uvaříme v mírně osolené vodě, vykostíme a na hrubo rozsekáme.

  • 2

    Vepřová játra opláchneme, najemno umeleme a promícháme je s žemlí namočenou ve vodě a vymačkanou. Přidáme rozsekané maso, česnek utřený se solí, jemně nastrouhanou kůru z omytého citronu, majoránku a mleté koření, zalijeme dávkou vývaru z masa a prejt promícháme a přisolíme.

  • 3

    Potom prejt plníme do připravených střev, zašpejlujeme a 10-15 minut zvolna vaříme (uvařené jitrnice vyplavou na povrch).

  • 4

    Jitrnice vyjmeme, zchladíme studenou vodou a necháme v chladu ztuhnout.

  • 5

    Před podáváním jitrnice opékáme na horkém sádle po obou stranách a při podávání je přeléváme sádlem s výpekem.

Komentáře k receptu