Staročeský kapr na černém pivu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 1200 g Kapr obecný
  • 1 krajíc Chléb konzumní
  • 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.25 ks Celer bulvový
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Bobkový list
  • 3 ks Nové koření celé
  • 3 ks Hřebíček
  • 1 ks Petržel kořen
  • 3 špetka Sůl
  • 2 špetka Muškátový oříšek
  • 1 l Voda pitná
  • 5 dl Pivo tmavé 12% 4,0% obj.
  • 2.5 dl Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Med včelí
  • 2 polévková lžíce Ořechy lískové
  • 2 polévková lžíce Ořechy vlašské
  • 4 polévková lžíce Švestky
  • 2 polévková lžíce Džem rybízový
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 4 polévková lžíce Perník
  • 2 polévková lžíce Mandle loupané
  • 2 polévková lžíce Hrozinky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 934 kcal
  • Sacharidy 55 g
  • Tuky 107 g
  • Sodík 572 mg
  • Bílkoviny 63 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 216 mg
  • Draslík 1437.5 mg
  • Vláknina 10179.1 mg
  • Vitamín A 10179.1 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 61 mg
  • Vitamín E 3.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěného, omytého kapra propláchneme vodou s citrónem a necháme okapat. Poté osolíme.

  • 2

    Očistíme a omyjeme cibuli, mrkev, celer a petržel. Zeleninu nakrájíme na kostičky a osmažíme ji v hrnci na másle dorůžova. Přilijeme vodu s octem a černé pivo. Přidáme, bobkový list, nové koření, celý pepř, hřebíček, muškátový oříšek, plátek chleba, omyté sušené švestky, med, vlašské a lískové ořechy. Zeleninu s ořechy vaříme 15-20 minut, poté vložíme na polovinu rozporcovaného kapra a při mírné teplotě vaříme 15 minut. Uvařeného kapra opatrně vyjmeme a dáme do druhého hrnce. Uchováme v teple.

  • 3

    Vývar přecedíme do většího rendlíku a zahustíme nastrouhaným perníkem a džemem (rosolem) z černého rybízu. (Důležité je, aby džem byl pikantní, bez zrníček a slupek.) Vzniklou hustou omáčku dosolíme podle chuti, přidáme spařené, omyté hrozinky, pokrájené loupané mandle a necháme přejít varem.

  • 4

    Porce kapra dáme na talíře, přelijeme omáčkou a servírujeme.

Komentáře k receptu