Dušená mrkev s rozinkami
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
 - 10 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 500 g Mrkev kořen
 - 150 g Rozinky bílé
 - 30 ml Olej slunečnicový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Rozmarýn čerstvý
 - 2 ks Cibule
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 dl Víno bílé
 - 4 dl Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 312 kcal
 - Sacharidy 32 g
 - Tuky 208 g
 - Sodík 135 mg
 - Bílkoviny 2 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 26.3 mg
 - Draslík 77.6 mg
 - Vláknina 6415.3 mg
 - Vitamín A 6415.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.6 mg
 - Vitamín E 2.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dáme si vařit vodu a když je vroucí, zalijeme s ní rozinky a necháme je máčet. V pánvi rozehřejeme máslo s olejem, přidáme očištěnou a na tenké kolečka nakrájenou mrkev. Dále vložíme oloupanou a drobně nasekanou cibuli. Spolu chvilku osmahneme, přidáme scezené a okapané rozinky a rozmarýn a dochutíme solí a pepřem.
 - 
                                2
Směs podlijeme vínem a pod poklicí za občasného míchání dusíme doměkka. Měkkou mrkev vybereme z pánve děrovanou naběračkou. Do šťávy ze zeleniny přilijeme smetanu smíchanou s moukou. Za stálého míchání na mírném ohni povaříme na hustou omáčku. Nakonec smícháme dohromady mrkvovou směs s omáčkou a podáváme.