Teplý jablečný závin

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 20

Suroviny

  • 70 g Máslo čerstvé
  • 250 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 500 g Cukr krupice
  • 30 g Skořice mletá
  • 40 g Cukr vanilka
  • 13 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 200 g Hera
  • 8 ks Vejce slepičí
  • 7 dl Voda pitná
  • 1 dl Olej slunečnicový
  • 2 kg Jablka
  • 1 kg Mouka polohrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 545 kcal
  • Sacharidy 80 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 44 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 79 g
  • Cholesterol 116.1 mg
  • Draslík 263.7 mg
  • Vláknina 9221.6 mg
  • Vitamín A 9221.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.7 mg
  • Vitamín E 4.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do misky s prosátou moukou rozklepneme 7 vajec, vlijeme vodu s olejem. Rukama nebo v kuchyňském robotu vypracujeme těsto, které necháme 60 minut na teplém místě stát.

  • 2

    Z omytých a oloupaných jablek odstraníme jadřince a nakrájíme na plátky. Dáme je do pánve s rozehřátým máslem, osmahneme 3 minuty, přisypeme vanilkový a pískový cukr. Smažíme ještě 2 minuty, nakonec posypeme jablka skořicí, promícháme a pánev odstavíme ze sporáku. Osmažená jablka necháme vychladnout.

  • 3

    Vál posypeme moukou, těsto z misky přeložíme na vál. Rozdělíme na tři díly, každý díl rozválíme na velké pláty, silné 2 cm. Každý plát potřeme rozpuštěnou Herou, na okraj každého plátu položíme jablkovou náplň. Zavineme do závinů, které poklademe na pekáč mírně potřený máslem. Nakonec záviny potřeme rozkvedlaným vejcem. Pekáč se záviny vložíme do trouby, kde pečeme při 180 stupňové teplotě přibližně 40-45 minut.

  • 4

    Upečené záviny vytáhneme z trouby a ještě teplé krájíme na úhledné porce. Porce podkládáme na dezertní talířky. Ozdobíme vyšlehanou šlehačkou a teplé servírujeme.

Komentáře k receptu