Ravioli se svatojakubskými mušlemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 500 g Chřest bílý
  • 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Smetana 16% (pochoutková)
  • 5 g Sůl
  • 50 g Kerblík
  • 300 ml Víno šumivé (sekt)
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 8 ks Mušle svatojakubské
  • 4.5 l Voda pitná
  • 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 671 kcal
  • Sacharidy 65 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 702 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 192.7 mg
  • Draslík 891.1 mg
  • Vláknina 11648 mg
  • Vitamín A 11648 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.6 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 778.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kerblík opláchneme, vytřepeme a tři čtvrtiny lístků odtrháme od stonků. Připravíme mixér, vložíme vejce, polovinu kávové lžičky soli, 3 polévkové lžíce olivového oleje, lístky kerblíku, vše umixujeme. Do vzniklé směsi postupně přidáme 300 g mouky a (nejlépe ručně) postupně vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie, poté ho dáme odležet zhruba na půl hodiny do lednice.

  • 2

    Připravíme chřest - omyjeme, oloupeme slupku a odkrojíme dřevnaté části. Do menšího hrnce nalijeme 0,25 l šumivého vína, 0,25 l vody a špetku soli, vhodíme slupky, odkrojené části chřestu, vaříme zhruba 10 minut. Vývar potom slijeme přes síto.

  • 3

    Očištěné stonky chřestu nakrájíme na 3 cm kousky a vhodíme do připraveného vývaru, vaříme zhruba 18 minut. Během vaření sbíráme pěnu, po uvaření necháme chřest ležet ve 100 ml vývaru.

  • 4

    Z lednice vyndádáme těsto na ravioli, tence rozválíme a nožem nebo radýlkem vykrijíme 20 čtverců o rozměrech 10 x 10 cm.

  • 5

    Zbývající mouku smícháme s půlkou polévkové lžíce másla, vypracujeme kuličku, tu rozmícháme ve smetaně a zbylém chřestovém vývaru. Omáčku je třeba pomalu vařit alespoň 10 minut.

  • 6

    Svatojakubské mušle omyjeme, důkladně osušíme a vhodíme na pánev, kde jsme rozpálili 1 lžíci olivového oleje. Opékáme po všech stranách zhruba 2 minuty. Osolíme, přikryjeme pokličkou, necháme na vypnuté vlažné plotýnce.

  • 7

    Během opékání mušlí přivedeme k varu přibližně 4 litry osolené vody a vaříme ravioli 2 minuty. Mezitím postupně přidáme zbývající máslo a šumivé víno do omáčky, dochutíme solí. Přidáme i uvařený chřest. Slijeme ravioli, krátce necháme okapat a rozložíme na předehřáté talíře, přelijeme je teplou omáčkou, navrch přidáme mušle a ozdobíme stonky kerblíku.

Komentáře k receptu