Chlebové placky – italské focaccias

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 36 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 20 g Droždí
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Kmín římský
  • 1 kávová lžička Sůl mořská
  • 1 špetka Cukr krupice
  • 4 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 499 kcal
  • Sacharidy 94 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 773 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 177.3 mg
  • Vláknina 10835 mg
  • Vitamín A 10835 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.7 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kvalitní výběrovou hladkou mouku (00) dáme do mísy a promícháme ji s 0,5 lžičky soli. Do mouky uděláme důlek, do něj rozdrobíme kvasnice, přidáme špetku cukru a zalijeme vše vlažnou vodou. Když nám kvasnice vzejdou, postupně k nim přimícháme mouku a těsto dobře vypracujeme. Nesmí se lepit, musí být vláčné, hladké. Těsto zakryjeme a necháme vykynout na teplém místě.

  • 2

    Když je těsto vykynuté (má minimálně dvojnásobný objem), vyklopíme ho na pomoučený vál a znovu ho prohněteme. Rozdělíme ho na 4–6 dílů. Z každého dílu uhněteme bochánek a zlehka ho rozválíme na placku silnou 2–3 cm. Placky položíme na plech vyložený pečicím papírem. Placky posypeme solí, kmínem, pokapeme je olivovým olejem a prsty přísady vtlačíme do těsta.

  • 3

    Pečeme v předehřáté troubě na 250 °C přibližně 12–16 minut dozlatova.

  • 4

    Chlebové placky – focaccias – podáváme vychladlé.

Komentáře k receptu