Salát cibulový se sýrem a vejcem
Suroviny
- 150 g Sýr Niva (Rokfór)
 - 150 g Klobása - Čabajka
 - 60 ml Olej olivový
 - 80 ml Víno portské
 - 3 ml Citronová šťáva
 - 5 ks Cibule
 - 4 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 0.5 ks Okurka salátová
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Med včelí
 - 1 polévková lžíce Ocet Sherry
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 746 kcal
 - Sacharidy 24 g
 - Tuky 47 g
 - Sodík 695 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 643.7 mg
 - Draslík 504.7 mg
 - Vláknina 4940.8 mg
 - Vitamín A 4940.8 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 11.4 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vejce pomocí lžíce vložíme do vroucí vody, povaříme je 8 - 10 minut natvrdo, následně je scedíme, necháme vychladnout a oloupeme.
 - 
                                2
Oloupanou cibuli krájíme na tenké prstence, které dáme do vhodné nádoby. V kastrůlku přivedeme k varu olej, víno, ocet, špetku solí a med. Hotovou zálivku stáhneme ze sporáku a ihned jí zalijeme cibuli. Promícháme, necháme vychladnout, z vychladlé cibule slijeme zálivku a smícháme ji s vařenými žloutky na hladkou hmotu. Omytou salátovou okurku nakrájíme na tenká kolečka, spolu s čabajkou, rozkrájenou také na kolečka, vmícháme k cibuli. Sýr Nivu nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme do misky, vše zalijeme zálivkou ze žloutku a důkladně promícháme.
 - 
                                3
Nakonec salát ještě ochutnáme, dochutíme podle chutí zbylou solí, pepřem, citrónovou šťávou. V lednici necháme odležet a vychladit, následovně podle porcí rozdělíme na jednotlivé talíře. Povrch každé salátové porce posypeme nadrobno nasekaným vařeným bílkem.