Karamelový krém s koňakem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Cukr moučkový
  • 100 g Cukr želírovací
  • 400 ml Mléko plnotučné
  • 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 0.5 ks Vanilkový lusk
  • 1 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Koňak
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 424 kcal
  • Sacharidy 55 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 92 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 50 g
  • Cholesterol 282.8 mg
  • Draslík 78.2 mg
  • Vláknina 0 mg
  • Vitamín A 0 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 621.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Formičky na nákyp ponoříme do horké vody.

  • 2

    Předehřejeme troubu na 160 °C. Kastrol, případně hluboký plech naplníme vodou na tloušťku dva prsty a vsuneme do trouby.

  • 3

    Do hrnku vsypeme hnědý cukr. Přidáme lžíci koňaku a 2 lžíce vody. Necháme zkaramelizovat. Polovinu karamelového krému vlijeme do formiček.

  • 4

    Ke zbylé polovině karamelu přidáme lžíci koňaku, 2 lžíce vody a povaříme.

  • 5

    Do dalšího hrnku vlijeme smetanu a mléko. Nakrojíme podélně vanilkový lusk a vložíme do hrnku s mlékem a smetanou. Zahřejeme.

  • 6

    V misce ušleháme šlehačem z vajec a cukru krém, ale tak, aby nezpěnil. Cukr se musí úplně rozpustit.

  • 7

    Ze směsí mléka a smetany vyjmeme vanilkový lusk a vyškrábeme dřeň, kterou vložíme do smetanovo-mléčné směsi. Horkou směs pak po částech vmícháme do žloutkového krému. Vzniklý krém potom přecedíme přes síto do formiček. Navrch vlijeme zbytek povařeného karamelu. Formičky naplníme pouze do dvou třetin, protože jejich obsah nabude.

  • 8

    Vložíme naplněné formičky do vodní lázně a zakryjeme alobalem. V troubě pečeme 45 minut.

  • 9

    Vyndáme formičky, přikryjeme je a chladíme 4 hodiny Okraj potom uvolníme nožem a vyklopíme na talířky.

Komentáře k receptu