Celerovo-smetanová kaše s tymiánem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Celer bulvový
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 3 špetka Pepř bílý
  • 1 dl Vývar zeleninový
  • 1 dl Víno bílé
  • 4.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Olej z vlašských ořechů
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 562 kcal
  • Sacharidy 10 g
  • Tuky 55 g
  • Sodík 392 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 145.2 mg
  • Draslík 317.6 mg
  • Vláknina 4087.2 mg
  • Vitamín A 4087.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.3 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěný a omytý celer pokrájíme na nudličky. V hlubší pánvi si rozpáleném másle (50 g) s olejem celer orestujeme dozlatova spolu s drobnými lístky tymiánu, dáme pozor, aby se nám nezačal celer připalovat, restujeme asi 2 minuty. Poté přilijeme 1 dl zeleninového vývaru a pod poklicí celer dusíme 5–7 minut. Pak přilijeme 1 dl bílého vína a vaříme do doby, až se nám víno odpaří.

  • 2

    Přilijeme 2,5–3 dl smetany a celer pomalu dovaříme (asi 5 minut) doměkka. Jakmile je celer měkký, směs vyklopíme do mísy a tyčovým mixérem ji rozmixujeme dohladka. Přidáme ještě 20 g másla, 1 dl smetany a elektrickým šlehačem vyšleháme na kaši (pyré), kterou dochutíme solí (0,5–1 lžička) a citrónovým pepřem. Kaši podáváme hned teplou jako přílohu.

Komentáře k receptu