Telecí plíce (plíčky) na víně se smrži

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 500 g Telecí plíce
  • 20 g Smrže sušené
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 1 ks Petržel kořen
  • 3 špetka Sůl
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1.5 dl Víno bílé
  • 4 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 302 kcal
  • Sacharidy 15 g
  • Tuky 99 g
  • Sodík 395 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 315.4 mg
  • Draslík 774.8 mg
  • Vláknina 9427.9 mg
  • Vitamín A 9427.9 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 103.2 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sušené smrže dobře omyjeme a vložíme do misky se studenou vodou (4 dl).

  • 2

    Telecí plíce omyjeme, dáme do většího hrnce s 1,5 litrem vody, přidáme očištěnou, omytou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, cibuli, česnek), bobkový list, nové koření, celý černý pepř a 11,5 dl bílého vína. Plíce (plíčky) vaříme přibližně 90 minut.

  • 3

    Měkké plíčky vyjmeme, vývar přecedíme. 4 dl zachyceného vývaru vlijeme do rendlíku. Přidáme 2 dl vody ze smržů, které jsme pokrájeli na nudličky. Vše vaříme ještě 30 minut.

  • 4

    Do vývaru, který se zredukuje na polovinu, přimícháme sladkou i kysanou smetanu, necháme přejít varem, vložíme na plátky pokrájené plíčky a necháme prohřát. Omáčku dochutíme solí, pepřem a podáváme.

Komentáře k receptu