Bezlepkový jahelník s banány a tvarohem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 50 g Cukr krystal
  • 500 g Tvaroh jemný
  • 50 g Ořechy vlašské
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 2 ks Banány
  • 2 ks Broskve
  • 3 l Voda pitná
  • 7.5 dl Mléko plnotučné
  • 2 polévková lžíce Citronová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 545 kcal
  • Sacharidy 53 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 74 mg
  • Bílkoviny 30 g
  • Uhlovodany 41 g
  • Cholesterol 174.2 mg
  • Draslík 518.3 mg
  • Vláknina 8211.2 mg
  • Vitamín A 8211.2 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 15.2 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 942.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jáhly dáme do síta a třikrát je přelijeme vařící vodou (3 litry). Poté je vložíme do hrnce se silnějším dnem, přilijeme mléko, přidáme cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, za stálého míchání vaříme přibližně 20 minut. Uvaříme hustou kaši, kterou odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Do mísy dáme tvaroh, přidáme k němu žloutky, vanilkový cukr, na kolečka pokrájené banány, na menší kousky posekané vlašské ořechy a směs dobře promícháme. Postupně zapracujeme jáhlovou kaši.

  • 2

    Omyté broskve vypeckujeme, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Bílek z vajec vyšleháme na tuhý sníh. Do jahelníku nejdříve přimícháme broskve, poté zlehka zapracujeme sníh. Dortovou formu vytřeme máslem (20 g), dáme do ní jahelník, povrch zarovnáme a pokryjeme plátky másla (50 g). Pečeme v troubě při 160°C přibližně 35 - 45 minut do zlatova.

  • 3

    Vychladlý jahelník nakrájíme na porce a servírujeme.

Komentáře k receptu