Studená husa v rosolu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 290 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 1000 g Husa domácí
  • 400 g Vepřové koleno
  • 300 g Majonéza
  • 100 ml Koňak
  • 500 ml Víno bílé
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 2 ks Cibule
  • 3 ks Mrkev kořen
  • 3 ks Bobkový list
  • 1 ks Salát hlávkový
  • 5 stroužek Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Sůl
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • 4 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 803 kcal
  • Sacharidy 9 g
  • Tuky 171 g
  • Sodík 619 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 80 mg
  • Draslík 414.9 mg
  • Vláknina 4866.3 mg
  • Vitamín A 4866.3 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.7 mg
  • Vitamín E 3.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěnou husu zbavíme křídel a vykostíme ji. Křídla spolu s kostmi vaříme cca 2 hodiny v osolené vodě na vývar.

  • 2

    Husu rozčtvrtíme, vepřová kolena nasekáme na kusy a obojí narovnáme střídavě do velkého kastrolu. Přidáme oloupanou mrkev, cibuli, česnek, bobkový list a kuličky pepře v plátěném sáčku. Zalijeme koňakem a vínem, dolijeme připraveným vývarem z kostí, osolíme, přiklopíme pokličkou.

  • 3

    Z hladké mouky a dvou lžic vody připravíme lepkavé těsto, kterým pokličku kolem dokola přilepíme. Necháme jen asi 1 cm velký otvor pro únik páry.

  • 4

    Pozvolna zahříváme na 99°C, poté necháme „táhnout“ přibližně 3 hodiny.

  • 5

    Kastrol s husou necháme v místnosti cca 8 - 10 hodin, následně ho dáme na 12 hodin chladit do ledničky.

  • 6

    Po sejmutí pokličky sebereme lžicí sádlo. Husu vyjmeme a nakrájíme na plátky, z čistého rosolu vytvoříme úhledné kousky.

  • 7

    Na mísu klademe plátky husy, obkládáme kousky rosolu a salátovými listy.

  • 8

    Podáváme s majonézou posypané petrželovou natí.

Komentáře k receptu