Kapr po szegedínsku
Suroviny
- 10 g Máslo čerstvé
 - 400 g Zelí kysané
 - 1 kávová lžička Mouka pšeničná hladká
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Feferony
 - 0.5 l Voda pitná
 - 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kg Kapr obecný
 - 0.5 polévková lžíce Paprika mletá sladká
 - 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 373 kcal
 - Sacharidy 11 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 350 mg
 - Bílkoviny 32 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 148.7 mg
 - Draslík 745.9 mg
 - Vláknina 3861.3 mg
 - Vitamín A 3861.3 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 33.6 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kysané zelí uvaříme ve slané vodě, scedíme a necháme na sítu okapat.
 - 
                                2
Z kapra vyřízneme páteř, ploutve a silné kosti. Nakrájíme jej na 12 kousků a osolíme.
 - 
                                3
Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kapří maso, papriku, cukr, ocet, nakrájenou feferonku a zalijeme asi 2 dl vody.
 - 
                                4
Přiklopíme pokličkou a 6—8 minut dusíme.
 - 
                                5
Porce kapra opatrně vyjmeme a uchováme v teple.
 - 
                                6
Do kastrolu přidáme uvařené kyselé zelí, povaříme, přimícháme smetanu rozšlehanou s moukou, znovu povaříme a případně přisolíme.
 - 
                                7
Porce kapra podáváme přelité omáčkou.