Malinový koláč se šlehačkou
Suroviny
- 180 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Máslo čerstvé
- 75 g Cukr krystal
- 200 g Maliny
- 600 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 polévková lžíce Malinová šťáva
- 0.08 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 503 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 37 g
- Sodík 3 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 144 mg
- Draslík 92.6 mg
- Vláknina 4689.5 mg
- Vitamín A 4689.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.6 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Troubu předehřejeme na 190°C. Dva stejné plechy na pečení potřeme 2 lžícemi másla. 
- 
                                2Těsto: do hlubší mísy prosijeme hladkou mouku se 2 lžičkami kypřícího prášku. Do této směsi zapracujeme změklé máslo, rozkrájené na menší kousky, směs zpracujeme do hrudkové konzistence a pak přimícháme krystalový cukr, žloutek a 1 lžíci malinové šťávy. Těsto propracujeme tak, aby bylo polotuhé. 
- 
                                3Nakonec ho rozdělíme na poloviny, z každé části vyválíme placku o průměru asi 20cm. Hotové placky rozprostřeme každou na jeden připravený, máslem vymazaný plech, po obvodu obou placek prstem vytlačíme výstupky. Takto připravené těsto pečeme v troubě asi 20 minut, po upečení necháme placky vychladnout na propustné podložce - nejlépe mřížkové. 
- 
                                4Šlehačková náplň s malinami: šlehačku ušleháme do polotuha a opatrně do ní vmícháme 2/3 množství malin. Poslední třetinu malin odložíme na konečnou ozdobu. 
- 
                                5Konečná úprava: na jednu z vychladlých placek rozetřeme šlehačku s malinami, druhou plackou přiklopíme. Na vrchní část koláče rozložíme zbylé maliny a bohatě posypeme moučkovým cukrem. 
- 
                                6Koláč servírujeme studený, jako moučník. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        