Gratinované brambory se zeleninou a žampiony

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 600 g Brambory
  • 20 g Celer - nať
  • 700 g Kapusta kadeřavá
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 150 g Pšeničné klíčky
  • 150 g Žampiony čerstvé
  • 70 g Olej slunečnicový
  • 1 ks Cibule
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • 4 dl Vývar zeleninový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 541 kcal
  • Sacharidy 53 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 654 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 52 g
  • Cholesterol 235.6 mg
  • Draslík 1654.2 mg
  • Vláknina 21554.8 mg
  • Vitamín A 21554.8 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 203.2 mg
  • Vitamín E 6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zelená vyloupaná pšeničná zrna vložíme do vroucí vody a povaříme asi 20 minut. Scedíme je a necháme okapat.

  • 2

    Kadeřavou kapustu očistíme od poškozených listů. Oddělíme, vložíme je na 3 minuty do vroucí, špetkou solí osolené vody. Scedíme, necháme okapat a nakrájíme na tenké proužky.

  • 3

    Brambory, oloupeme, nakrájíme na tenké plátky, naskládáme je na dno máslem vymazané pečicí formy. Osolíme, opepříme, posypeme na jemné plátky nakrájeným česnekem a zalijeme zeleninovým vývarem. Na brambory položíme okapanou kapustu.

  • 4

    Cibuli oloupeme, žampiony sloupneme, nakrájíme na tenké plátky, které osmažíme v pánvi na rozpáleném oleji. Dochutíme solí, pepřem, posypeme drobně nasekanou celerovou natí, vložíme okapané pšeničná zrna, promícháme, stáhneme ze sporáku a vmícháme žloutky.

  • 5

    Připravenou směs rozetřeme na brambory a kapustu. Vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 220 stupňové teplotě 20 minut.

Komentáře k receptu