Bezlepkový podmáslový chléb z Mantlera a pohankové mouky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Mouka bezlepková Mantler
  • 100 g Mouka pohanková
  • 100 g Brambory
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 dl Voda pitná
  • 2.5 dl Mléko - podmáslí
  • 0.5 dl Voda pitná
  • 0.5 dl Voda pitná
  • 1 balení Droždí sušené
  • 1.5 polévková lžíce Cukr krupice
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 0.58 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 597 kcal
  • Sacharidy 106 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 247 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 85 g
  • Cholesterol 9 mg
  • Draslík 105.8 mg
  • Vláknina 8384.5 mg
  • Vitamín A 8384.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.9 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve připravíme kvásek: do misky vložíme celý balíček sušených kvasnic, přilijeme 1 dl vlažné vody, přimícháme lžičku cukru a necháme kvásek vzejít.

  • 2

    Do mísy nasypeme 400 g bezlepkové směsi Mantler, 100 g pohankové mouky, 1,5 lžíce cukru, půl lžíce soli, 2 lžíce oleje, nastrouhanou uvařenou bramboru, 30 g rozpuštěného vlahého másla a 2,5 dl podmáslí, 0,5 dl vody. Přilijeme kvásek a vše promícháme. Poté těsto důkladně uhněteme a vložíme do olejem vymazané formy. Chléb necháme kynout minimálně 40 minut. Poté ho dáme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme do zlatova přibližně 40 minut. Během pečení chleba 2 x 3 potřeme vodou.

  • 3

    Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme ho do čisté utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu