Tvarohový koláč s piniemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 170 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 125 g Máslo čerstvé
  • 350 g Tvaroh měkký
  • 125 g Cukr krupice
  • 100 g Oříšky piniové
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 441 kcal
  • Sacharidy 37 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 31 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 22 g
  • Cholesterol 117.3 mg
  • Draslík 107.9 mg
  • Vláknina 2477.3 mg
  • Vitamín A 2477.3 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.5 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Příprava pečení: koláčovou formu vymažeme lžící másla, piniové

  • 2

    oříšky nasekáme, troubu připravme k předhřátí na 190°C.

  • 3

    Těsto: hladkou mouku s krystalovým cukrem prosejeme do hlubší mísy, tuto směs spolu se změklým máslem a vodou zpracujeme do hladkého těsta. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie, necháme 30 minut v lednici ztuhnout. Poté ze ztuhlého těsta vyválíme na pomoučeném válu kulatý plát těsta, jen o něco větší, než je forma na pečení koláče a urovnáme do formy. Těsto na dně formy provzdušníme propícháním vidličkou. Necháme v lednici ztuhnout dalších 30 minut. Po této době těsto z lednice vyjmeme. Ztuhlé těsto ve formě vyložíme alobalem a dno zatížíme keramickými kuličkami nebo fazolemi, pečeme 15 minut. Poté těsto z trouby vyjmeme, odstraníme zátěž i alobal, na předpečené těsto vlijeme připravenou tvarohovou náplň a nakonec koláč posypeme zbylou polovinou piniových oříšků. Koláč poté ještě pečeme asi 35 minut, než krém ztuhne a těsto zezlázne. Koláč necháme vychladnout, servírujeme jako moučník.

  • 4

    Náplň: měkký tvaroh, šlehačku, 3 celá vejce, pomerančovou kůru a polovinu nasekaných piniových oříšků vymícháme dohladka. Náplň vlijeme do předpečeného korpusu koláče, povrch náplně posypeme zbylou polovinou sekaných pinií.

Komentáře k receptu