Meruňkový koláč s ořechovou náplní
Suroviny
- 150 g Džem meruňkový
 - 150 g Máslo čerstvé
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 200 g Meruňky
 - 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 30 g Mouka pšeničná hrubá
 - 60 g Ořechy vlašské
 - 50 g Piškoty dětské kulaté
 - 250 g Smetana 33% (šlehačka)
 - 20 g Cukr krupice
 - 20 g Kypřicí prášek do pečiva
 - 40 g Pudinkový prášek - vanilkový
 - 70 g Cukr moučkový
 - 40 g Želé dortové
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 5 dl Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Cukr krupice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 501 kcal
 - Sacharidy 54 g
 - Tuky 30 g
 - Sodík 45 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 23 g
 - Cholesterol 76 mg
 - Draslík 289.2 mg
 - Vláknina 3298 mg
 - Vitamín A 3298 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.1 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 23.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Při pokojové teplotě změklé máslo nakrájíme do misky. Vsypeme prosátou mouku spolu s kypřicím práškem, poté cukr, přisypeme také pudinkový prášek s vanilkovým cukrem. Z těsta vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na ruce. Tři čtvrtiny těsta vložíme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy. Vložíme do předehřáté trouby, pečeme při 180 stupních 15 minut.
 - 
                                2
Do smetany v kastrůlku vsypeme cukr, přisypeme pomleté ořechy a povaříme do zahoustnutí. Stáhneme ze sporáku, vmícháme jemně nastrouhané piškoty, vše dobře promícháme a necháme náplň vychladnout.
 - 
                                3
Ze zbylého těsta vytvarujeme dlouhý pás, kterým obložíme do výšky 2 cm stěny dortové formy. Připravenou náplň rozložíme na předpečený korpus v dortové formě. Na povrch náplně poskládáme půlky vypeckovaných meruněk.
 - 
                                4
Naplněnou formu vložíme opět do předehřáté trouby. Při 180 stupních dopečeme ještě 30 minut. Upečený dort vytáhneme z trouby, necháme mírně vychladnout, uvolníme formu a počkáme, až koláč volně vychladne. Do kastrůlku vlijeme vodu, přisypeme dortové želé, cukr a na mírném ohni za stálého míchání uvaříme želé. Připraveným želé přelijeme povrch upečeného koláče a necháme zatuhnout.
 - 
                                5
Poté koláč krájíme na úhledné trojúhelníky, podáváme na jednotlivých dezertních talířích.