Meruňkový koláč s ořechovou náplní

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 150 g Džem meruňkový
  • 150 g Máslo čerstvé
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 200 g Meruňky
  • 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 30 g Mouka pšeničná hrubá
  • 60 g Ořechy vlašské
  • 50 g Piškoty dětské kulaté
  • 250 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 20 g Cukr krupice
  • 20 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 40 g Pudinkový prášek - vanilkový
  • 70 g Cukr moučkový
  • 40 g Želé dortové
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 5 dl Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 501 kcal
  • Sacharidy 54 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 45 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 76 mg
  • Draslík 289.2 mg
  • Vláknina 3298 mg
  • Vitamín A 3298 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.1 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Při pokojové teplotě změklé máslo nakrájíme do misky. Vsypeme prosátou mouku spolu s kypřicím práškem, poté cukr, přisypeme také pudinkový prášek s vanilkovým cukrem. Z těsta vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na ruce. Tři čtvrtiny těsta vložíme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy. Vložíme do předehřáté trouby, pečeme při 180 stupních 15 minut.

  • 2

    Do smetany v kastrůlku vsypeme cukr, přisypeme pomleté ořechy a povaříme do zahoustnutí. Stáhneme ze sporáku, vmícháme jemně nastrouhané piškoty, vše dobře promícháme a necháme náplň vychladnout.

  • 3

    Ze zbylého těsta vytvarujeme dlouhý pás, kterým obložíme do výšky 2 cm stěny dortové formy. Připravenou náplň rozložíme na předpečený korpus v dortové formě. Na povrch náplně poskládáme půlky vypeckovaných meruněk.

  • 4

    Naplněnou formu vložíme opět do předehřáté trouby. Při 180 stupních dopečeme ještě 30 minut. Upečený dort vytáhneme z trouby, necháme mírně vychladnout, uvolníme formu a počkáme, až koláč volně vychladne. Do kastrůlku vlijeme vodu, přisypeme dortové želé, cukr a na mírném ohni za stálého míchání uvaříme želé. Připraveným želé přelijeme povrch upečeného koláče a necháme zatuhnout.

  • 5

    Poté koláč krájíme na úhledné trojúhelníky, podáváme na jednotlivých dezertních talířích.

Komentáře k receptu